Odla grönsaker i egen låda! Än så länge är jorden bar men snart växer det åt alla håll – tomater, bönor, morötter och rädisor. På lördag 24 maj invigs den allra första odlingssäsongen i Frihamnen. Den som vill vara med och odla mat i stadsmiljö kan anmäla intresse för odlingslott på plats.

Just nu håller teamet bakom stadsjordbruket på att bygga upp basträdgården i Frihamnen.

– Än så länge är det ganska skissartat, men visionen är en varierad trädgård med nyttoväxter. Det som odlas ska vara ätbart, och det ska finnas växter som drar till sig fjärilar och bin, säger Sanna Johnels på arkitektkontoret Kjellgren Kaminsky Architecture som driver projektet.

Själva odlingarna kommer växa i lådor av modell pallkrage och i återanvända oljefat.

– Läget kräver att vi hanterar vinden på ett bra sätt. Därför skissar vi på att få in högre odlingsstrukturer efter hand, säger Sanna Johnels.

Odla egna grönsaker i stan
Redan från början ska stadsjordbruket ha ytor för gästodlingar där intresserade göteborgarna kan skapa sina egna små grönsaksdiskar. För 300 kronor får man pallkrage, markduk och jord. Sedan är det bara att sätta i gång.

Att ha ett jordbruk mitt inne i city är ett konkret sätt att få in kretsloppstänket i stadsmiljön.

63C4.jpg– Vi hoppas att odlingarna i Frihamnen ska fungera som en inspirationskälla; att det finns olika sätt att leva i en stad. Man behöver inte köpa en inplastad grönsak i affären – man kan lika gärna odla den själv, säger Sanna Johnels.

Föreläsningar om odling i sommar
Odlingarna i stadsjordbruket ingår i en lång rad satsningar för att skapa liv i frihamnsområdet. Med sikte på jubileumsåret 2021 ska Frihamnens Jubileumspark växa fram.

– Aktivitet är en viktig del av den nya parken. Man ska kunna åka rullskridskor, segla, grilla – eller odla. Hur stor stadsodlingen blir beror på intresset, men det finns plats för några hundra pallkragar, säger Jessica Segerlund på Älvstranden Utveckling AB.

I anslutning till stadsjordbruket kommer olika aktiviteter arrangeras i sommar.

– Det kan vara föreläsningar och annat som anknyter till stadsodlingstemat, säger Jessica Segerlund.

Lördagen den 24 maj mellan 11 och 15 invigs stadsjordbruket i Frihamnen.