Ett statligt bidrag om närmare fyra miljoner kronor utgör grundplåten när Ullevi nästa höst får Sveriges största solcellsanläggning. Ur samma statliga pott får tre äldreboenden i Göteborg dela på sammanlagt drygt två miljoner för solcellssatsningar.

Den nya solcellsanläggningen på Ullevi består av drygt 600 kvadratmeter solceller och kommer att ge en elproduktion som motsvarar fem nybyggda villors totala energi- förbrukning.

Förfula inte arenan

– När EM i friidrott är över börjar vi installera solceller på taket till exklusivläktaren på den östra sidan – belägen nedanför den läktare som byggdes till inför VM 1995. Både ur exponerings- och utvecklingssynpunkt bedömdes det vara den mest lämpade, säger Tomas Tejland projektledare på GotEvent.

Ullevi ritades av arkitekterna Fritz Jaenecke och den unge Sten Samuelsson till fotbolls-VM 1958. Särskilt Samuelsson gjorde sig känd som en arkitekt med förkärlek för idrottsanläggningar.

– Rent estetiskt handlar det inte om något stort ingrepp. Formen kommer att bibehållas, försäkrar Tomas Tejland.

Celler på balkonger

I slutet av oktober väntas ärendet dras i GotEvents styrelse. De 3,85 miljoner som det statliga bidraget utgörs av måste kompletteras av annan finansiering. Den totala kostnaden beräknas till 5.5 miljoner.

Regeringen har totalt avsatt två miljarder kronor som kan sökas av ägare där offentlig verksamhet bedrivs.

Medichus blev en annan vinnare i fördelningen av det statliga bidraget: Åkerhus i Önnered får 1.192.000 kronor, Solängen i Olofstorp får 806.000 kronor och Bjurslätt på Hisingen får 201.000 kronor.

– På Åkerhus och Solängen lägger vi solceller på taken medan vi i Bjurslätt sätter dem som balkongfronter på tre balkonger samt på söderfasaden, säger Lena Åvik som är miljösamordnare på Medichus.

Medichus hoppas att kunna göra upphandlingen under vintern så att arbetet kan komma igång till våren och vara färdigt till sommaren 2006.