Göteborgs internationella miljöpris delades på torsdagskvällen ut för fjärde gången. Arkitekten Hans Eek och den tyske energiforskaren Wolfgang Feist tog emot prissumman på en miljon kronor ur statsminister Göran Perssons hand. De delar priset för sina banbrytande insatser med att konstruera så kallade passiva hus. ”Hus som värms av människor låter som en saga men nu finns de i verkligheten” sa juryns ordförande, biologen och författaren Stefan Edman.

Till tonerna av trumpet, trombon och valthorn inleddes den högtidliga prisceremonin för Göteborgs Internationella Miljöpris 2003 på Universeum vid Korsvägen på torsdagskvällen.

Energiförluster ska minimeras

5A48.jpg– Vi vet mer och mer och kan använda nya kunskaper praktiskt. Wolfgang Feists och Hans Eeks arbete är teknologisk utveckling kopplat till vardagslivet. Jag hoppas detta leder till fler uppfinningar, vi behöver dem! sa Göran Persson i sitt tal.

Förutom statsministern så talade bland annat också en mångårig kollega till de båda pristagarna, professor Anne-Grethe Hestness från Norges Tekniska Högskola.

Hans Eek och Wolfgang Feist har jobbat ihop sedan 70-talet med att utveckla teknik för att kraftigt minska användningen av fossila bränslen.

Grundidén med de passiva husen är att minimera energiförlusterna och sedan använda naturliga värmekällor som solen och människorna som bor där.

Ger bort halva priset till Chalmers

– Man behöver ingen energi alls till uppvärmning av hus, det sköter alla apparater och människorna i huset om. Det gäller bara att hindra värmen från att försvinna ur huset, menar Wolfgang Feist.

Hans Eek har konstruerat de numera berömda radhusen i Lindås som bland annat har små fönster mot norr och större fönster mot söder. Ytterväggarna är extremt täta, yttertak och golv är välisolerade.

Ventilation sker genom ett sinnrikt system som gör att väldigt lite värme slipper ut. Alla elapparater är också energisnåla.

4EE6.jpg– Halva mitt pris har jag donerat till Chalmers för att öka samarbetet mellan arkitekt- och ingenjörs-
studenter över disciplin-
gränserna. Det ska bli en gemensam kurs för dessa studenter i fjärde årskursen. Olika grupper av studenter kan sedan tävla om 25.000 kronor om vem som konstruerar det vackraste, mest funktionella och energisnåla huset, berättar Hans Eek.

Fler passiva hus byggs

Det är det kommunägda Egnahemsbolaget som byggt radhusen i Lindås. Och fler passiva hus kommer att byggas inom den närmaste framtiden.

– Egnahemsbolaget ska bygga 50-80 nya småhus i Göteborg och Familjebostäder bygger om befintliga flerfamiljshus i Högsbo. Och även i Uddevalla är det på gång, säger Hans Eek.

Göteborgs Internationella Miljöpris tillkom genom ett beslut i Göteborgs kommunfullmäktige 1999 för att ”stimulera till en fortsatt positiv utveckling och uppmärksamma genomförda och strategiskt intressanta miljöprojekt”.