Fler repdragare välkomna. I flera år har dykaren Fredrik Johansson och den ideella föreningen Rena Mälaren plockat upp batterier, däck, elsparkcyklar och mycket annat från sjöns botten. Nu åker föreningen på Sverigeturné. Först ut är Göteborg och på lördag 26 mars ska Vallgraven städas.

Någon gång per år brukar kanalen i Göteborg städas från skräp – både med hjälp av allmänheten och av sportdykare. Nu är det dags igen. Men den här gången är det Stockholmsföreningen Rena Mälaren som står för arbetet.

– Vi kommer 12 dykare från Stockholm. Eventuellt kommer vi att få hjälp av några lokala dykare, säger Fredrik Johansson, som startade föreningen för fyra år sedan.

Har hittat 965 elsparkcyklar

Målet med föreningen är att få upp skräp, gifter och cancerogena ämnen, som finns i till exempel batterier och däck, ur vattnet. Under de fyra år Rena Mälaren funnits har dykarna plockat upp sammanlagt 174 ton sopor. Däribland 26 ton batterier, fem bilar och 965 elsparkcyklar.

– Vi kommer att sikta in oss på bland annat elsparkcyklar även i Vallgraven. Med sina litiumjonbatterier är det inte bra för naturen om de ligger i vattnet. Det är ett litet mål med resan att nå tusen upplockade elsparkcyklar, säger Fredrik Johansson och skrattar.

Dyker under tre dagar

Volontärerna träffas vid Feskekôrka på lördag klockan 11 och kommer att jobba sig hela vägen i kanalen från Saluhallen ut i Göta älv, för att därefter dyka i kanalen från Drottningtorget och ut mot älven. På lördagen dyker föreningen ute i Långedrag och på måndagen är de åter inne i stan.

– Det brukar vara många som gillar att titta på och som tycker det är spännande. Vi dykare hoppar i från kajkanten och har sedan repdragare som hjälper oss att dra upp föremålen.

Här hoppas föreningen på allmänhetens hjälp. Flera deltagare från både Stockholm och Göteborg i den dagliga verksamheten Främja, som startade föreningen, kommer att vara repdragare. Men fler är välkomna.

– Helst ska det vara fyra repdragare till varje dykare. Det vore jättekul om göteborgarna vill hjälpa till. Det går att anmäla sig på vår hemsida, säger Fredrik Johansson.

Kanalstädning även på Barnens dag

Trafikkontoret och park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad stöttar initiativet med en lastbil som hämtar upp allt upplockat skräp och med fika till volontärerna.

– Det är jätteroligt att de vill hjälpa till att städa. Under Barnens dag brukar dykarna ta upp skräp i andra delar av kanalen så det här kompletterar på ett väldigt bra sätt. Det är också en viktig signal om att man inte ska slänga skräp, varken fimpar eller något annat i våra vatten eller dagvattenbrunnar eftersom vattnet i princip går orenat ut i Göta älv, säger Stefan Risedal, planeringsledare för barmarksrenhållning på trafikkontoret.

Det kommer att bli ytterligare städning i kanalen precis som tidigare under Barnens dag lördag 14 maj. Då är Paddanbåtarna ute med barnen som får fånga skräp med håvar. Det blir även magnetfiske, och så dyker tio dykare efter skräp.