”Spara sakerna hemma eller skänk själv”. Göteborgs Stads återvinningscentraler kan inte ta emot saker för återbruk under den pågående covid-19-pandemin. ”Eftersom det är bäst för miljön att saker återvänds vill vi uppmana göteborgarna att spara sakerna hemma alternativt sälja eller skänka dem själva”, säger Natali Kjernell, processledare på Kretslopp och vatten.

Alla återvinningscentraler i Göteborg har inlämning för återbruk tillsammans med second hand-organisationer. Göteborgs Stad samarbetar med Björkåfrihet, Myrorna, Stadsmissionen och Human bridge.

Överfulla lager

De har alla drabbats hårt av covid-19-pandemin och kan just nu inte ta emot material. I vissa butiker har försäljningen minskat med 70 procent och många står med överfulla lager.

– Vi har hyrt extra lager för att kunna hantera mängden av textil på flera platser i Sverige. Men vi har en dialog med de utländska industrierna och ser ett gemensamt ljus i dunklet, säger Klaus Rosinski på Human Bridge.

”Ställa saker på återvinningsstationen är olaglig nedskräpning”

När pandemirestriktionerna lättar och verksamheterna fungerar igen kommer göteborgarna att kunna börja lämna till återbruk på återvinningscentralerna som vanligt. Förhoppningen nu är att de ska vänta med att lämna in användbara saker och inte slänga dem eller ställa dem på återvinningsstationerna som bara är till för förpackningar.

– Att ställa saker vid återvinningsstationen är olaglig nedskräpning. Det är bra att göteborgarna vill lämna till återbruk, men nu under Coronakrisen får man behålla gärna dem hemma ett tag till, säger Natali Kjernell.

Det går fortfarande att lämna textil, som samlas in av Human Bridge, och byggmaterial som säljs på Återbruket i Kretsloppsparken Alelyckan.