”Sluta snacka – börja greenhacka” Prova elcykel, mjölksyra grönsaker eller tryck en egen tygväska. Det finns många enkla steg att ta på vägen mot ett klimatsmart samhälle. På Frilagret den 10 oktober ges chansen att ta del av praktiska tips för den som tröttnat på att enbart tänka på miljön.

− Vi kände att vi fått lite nog av rena inspirationsdagar med bara snack och att det var dags för action. Nu måste vi alla börja göra saker för att ställa om till en hållbar livsstil, säger Susanne Rittedal Söderblom.

2D62.jpgAktivitetsdagen ”Sluta snacka – börja greenhacka” handlar därför om att prova på. Smaka, känna och klämma. Man kan komma till Frilagret för att få hjälp med att rusta upp sin cykel, byta kläder på Klädoteket och få recept på deo som går att göra själv hemma.

− En hemmagjord deo kan bland annat innehålla sådant som potatismjöl, sheasmör och bikarbonat. Vi vill visa att det finns alternativ till de olika kemikalier man oftast har hemma och som bör rensas bort, säger Susanne Rittedal Söderblom.

Känslan av att el-cykla
Hon konstaterar också att den som fått chansen att verkligen testa något är mer benägen att förändra sin livsstil. Till exempel när det gäller att skaffa el-cykel.

− När man fått uppleva hur det känns när elhjälpen kickar igång i uppförsbacken, och man kommer fram utan att vara det minsta trött eller flåsig, då vet man vad det handlar om, säger hon.

Dansa med Emrik
3E24.jpg
Bakom eventet står GreenhackGBG, Göteborgs Stads satsning på att hjälpa göteborgarna till ett grönare och hållbarare vardagsliv. Sedan årsskiftet har de peppat folk att bli klimatsmarta. Bland annat har karaktärer som Bilfria Bilén och Kemikaliefria Karin skapats inom ramen för projektet.

− Några av dem dyker upp på Frilagret den 10 oktober. Dessutom kommer Klara Zimmergren och delar med sig av kloka tankar om miljö och hållbarhet. Den som vill dansa loss kan göra det på Emrik Larssons lunchbeat, säger Susanne Rittedal Söderblom.

”Sluta snacka – börja greenhacka” äger rum på Frilagret mellan klockan 11.00 och 15.00. Det ingår i programmet under den pågående Framtidsveckan. Alla är välkomna och entrén är fri.

Under dagen pågår även en tävling där alla som deltar kan vinna en sprillans ny elcykel.

7C48.jpg

Susanne Rittedal Söderblom, Karin Theorin Mägi och Elina Järkil ordnar aktivitetsdagen på Frilagret.