Containrar för grovsopor på sex platser. Den tredje upplagan av Familjebostäders satsning ”Värdens röj” äger rum i Majorna på lördag. Då finns bemannade insamlingsplatser där allt från brännbara sopor till återanvändbara möbler, cyklar och kläder går att lämna in.

– Det här är ett bra sätt för oss att hantera grovsopor i Majorna och Kungsladugård, där vi inte har några grovsoprum. På så vis kan folk få göra sig av med lite större grejer, säger Lena Karlsson, som är miljöprojektledare på Familjebostäder.

Den första röjardagen arrangerades förra våren. Uppslutningen var stor så stor att det uppmuntrade till ytterligare en likadan på hösten.

-Eftersom även höstens röjardag blev lyckad, har vi bestämt oss för att göra det här två gånger om året, en dag på våren och en på hösten, säger Lena Karlsson.

Bäst är att återanvända
På sex olika adresser finns bemannade containrar så att saker och ting hamnar på rätt plats.

-Genom bemanningen kan vi visa hur sorteringen går till och även hur man kan ta hand om sitt skräp så att det går att återanvända, vilket förstås är det bästa, säger Lena Karlsson.

”Värdens röj” pågår mellan klockan 11 och 14 på lördag den 16 april. Bakom står Familjebostäder tillsammans med Myrorna, Göteborg Energi, Renova och Allfrakt.