Kampen mot fimparna fortsätter. För tionde året samlas politiker, tjänstemän, fastighetsägare och näringsidkare vid Stora teatern på onsdag för en gemensam städinsats i centrum. Årsdagen uppmärksammas också med en ny utställning.

Ingen månad på året städas det så mycket i Göteborg som under april.

– Vi har fullt upp. Det är verkligen högsäsong nu, säger Stefan Risedahl på trafikkontoret som leder projektet Driftsutveckling/Ren stad.

Skolornas vårstädning med närmare 67 000 deltagare står för den mest storslagna insatsen, men även politiker, tjänstemän, fastighetsägare och näringsidkare vill dra sitt strå till stacken.

Fortsatt kamp mot fimpar
Onsdagen den 15 april arrangeras för tionde året en gemensam städinsats med utgångspunkt från Stora teatern. Redan klockan 07.00 möter städarna upp för att plocka fimpar, papper och annat skräp.

– Nedskräpningen i staden minskar, men fimpar är fortsatt det största problemet, säger Maria Börgeson som är kommunikatör på Trygg, vacker stad.

Göteborgspapperskorgen med en särskild askkopp har redan gjort stor nytta, och snart kommer även en mindre variant att ses på många av Västtrafiks hållplatser. Just hållplatser är en vanlig fyndplats för skräpletare.

Jubilerar med utställning
När Avenyföreningens och Innerstaden Göteborgs representanter, tillsammans med politiker och tjänstemän, samlas på onsdag är det tionde året de gemensamt bidrar till stadens städinsatser.

En utställning kallad ”Utveckling och samarbete för en hållbar stad” uppmärksammar stadens renhållningsarbete under det senaste decennniet.

– Utställningen finns i Brunnsparken fram till onsdag då den flyttas till platsen utanför Stora teatern, säger Maria Börgeson.

Att Göteborg gjort stora framsteg har bland annat visat sig genom utmärkelsen: Årets Håll Sverige Rent-kommun, där Göteborg korats som segrare fyra gånger de senaste fem åren.

Nya skräpmätningar i sommar
Stefan Risedahl och hans kollegor ser till att det hela tiden tas nya initiativ. Inte minst i ytterområdena, men också på folkfester och evenemang som Skräp-SM, valborgsfirandet i Slottsskogen, Lisebergs trädgårdsdagar, Hjällbokalaset och Hammarkullefestivalen.

Under sommaren genomförs nya skräpmätningar. I slutet av året får vi svart på vitt om nedskräpningen fortsätter att minska.