Rivstart kl 7. För att det ska synas hur skräpigt det blir om ingen städar i stan har Göteborgs mest centrala delar lämnats ostädade sedan i fredags. På onsdag morgon med start klockan sju blir det ändring på det. På Stora städdagen visar politiker, tjänstemän och handlare vägen till ett renare Göteborg.

Trygg, vacker stad har under en rad år satsat mycket tid, kraft och pengar på att hjälpa göteborgarna att vara mer varsamma om sin stad.

Sedan 2008 har till exempel 3000 nya papperskorgar placerats ut på strategiska ställen. Ändå är det varken effektivare städning eller fler papperskorgar som är nyckeln till en hållbar stad på lång sikt:

Sjunde året i rad
– Vi vill försöka ändra folks attityder – det ska helt enkelt inte vara socialt acceptabelt att slänga skräp på marken, säger Maria Börgeson som är kommunikatör på Trygg, vacker stad.

Stora städdagen i centrum, som i år ordnas för sjunde året i rad, är bara en av flera satsningar på att ge uppmärksamhet åt problemet. Förskolornas och skolornas vårstädning är en annan. Tänk-kampanjen är ett tredje sätt att försöka öka folks medvetenhet och förändra dåliga vanor.

– Eftersom vi är ute mellan 7 och 08.30 hoppas vi att många som är på väg till sina skolor och jobb ska se oss, och inse att det är någon annan som plockar upp deras skräp, säger Maria Börgeson.

Onsdagsmorgonens satsning är ett samarrangemang mellan Trygg, vacker stad, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg. Politiker, tjänstemän kommer att dra på sig orange västar för att tillsammans med fastighetsägare och näringsidkare städa stadens centrum: Större delen av området innanför Vallgraven samt hela Avenyn och dess sidogator, plus Brunnsparken och Gustaf Adolfs torg.

Skräpmätning har gett resultat
Stadens enträgna arbete med nedskräpningen har gett resultat. De senaste två åren har till exempel stiftelsen Håll Sverige Rent utsett Göteborg till den kommun som bäst engagerar sina medborgare, och i den årliga skräpmätningen har Göteborg under flera år visat resultat som imponerar:

– Man mäter antalet skräpobjekt på tio kvadratmeter. Från 2008 till 2011 lyckades vi nästan halvera nedskräpningen, säger Maria Börgeson.

I sommar görs det nya mätningar – förra årets notering ska förstås helst ner ytterligare någras snäpp, och en tredje inteckning i priset som bästa kommun hägrar.

– Det här är ett prioriterat mål i Göteborgs stads budget och vi hoppas och tror att de här insatserna gör skillnad, säger Maria Börgeson.