Forskare och konstnärer diskuterar hållbarhet. Frölunda kulturhus blir platsen för Sveriges första internationella symposium om keramik och hållbar utveckling. Ett 20-tal utländska forskare och konstnärer samlas i workshops tillsammans med 300 västsvenska elever som får pröva att skapa konst av lera.

Symposiet hålls 7–11 mars och det är fri entré till alla föreläsningar. Skolornas workshops är dock fullsatta redan.

– Alla elever kommer att få jobba under handledning av en professionell keramiker som talar engelska, så det blir en ovanligt rolig engelskalektion också, berättar Britta Andersson på Frölunda kulturhus som planerat symposiet i ett års tid.

3C3C.jpgInitiativtagare är Jeoung-Ah Kim, keramiker från Frölunda och första doktor i Sverige att disputera i ämnet keramik, vid HDK (Högskolan för design och konsthantverk).

– Hon är välkänd i keramiksammanhang och har ett stort nätverk med kontakter över hela världen, säger Britta Andersson.

Vill skapa medvetenhet
Keramikens miljöproblem handlar bland annat om att lera grävs upp ur stora dagbrott och om kemikalier i färger och glasyrer. Mycket keramik bränns också i ugnar och det går åt mycket vatten och dessutom avverkas skog till bränsle i ugnarna.

Ett av målen för symposiet är att starta ett nätverk för att väcka intresset och skapa medvetenhet om miljöutmaningarna bland konstnärer och konsthantverkare, forskare, skolor, tillverkare och allmänhet.

Stor keramikutställning öppnar samtidigt
Symposiet heter ”Ceramic Arts and Design for a Sustainable Society”. Bland föreläsarna från utlandet märks Janet Mansfield och Merran Esson från Australien, , Nancy Selvage från USA, Tapio Yli-Viikari från Finland, Won-Seok Kim från Sydkorea samt Kennet Williamsson från Sverige.

Medarrangör är Konsthantverkscentrum, en nationell intresseorganisation för keramiker och konsthantverkare. I samband med symposiet inviger Frölunda kulturhus en stor keramikutställning, som pågår till 27 mars.