Flyktingströmmen skapar behov. Tage, Göteborgs Stads interna bytessajt för "second hand", har fått ett rejält uppsving nu när flyktingströmmen växt. Under oktober ökade antalet annonser på sajten med 50 procent.

– Folk har upptäckt Tage mer, vilket är roligt, säger Eva-Lena Medin, projektledare på kretslopp och vatten.

Hon började arbeta med Tage i augusti. Då kunde annonserna ligga kvar i en månad.

– Nu försvinner de jättesnabbt, ibland samma dag. Och när flyktingmottagandet har ökat så mycket, är det många i staden som hör av sig i akuta lägen.

Tomt förra veckan
Ett exempel: På fredagen ringde en person i desperat behov av 30 skolbänkar till ett nyöppnat flyktingboende. På måndagen var det löst – utan att något nytt behövde köpas.

5576_2.jpg
– Förra veckan fick vi nästan lite panik, då fanns inga annonser alls på Tage, allt bara försvann! Ett helt nytt ”problem” för oss. Nu har vi gått ut och vädjat om att få in fler saker, säger Eva-Lena Medin.

Bytessajten Tage (Ta och ge) har funnits sedan 2013. Här kan alla anställda i Göteborgs Stad, via intranätet, lägga ut annonser med överblivna kontorsmöbler eller andra saker som kan användas av andra inom staden.

Eftersom Göteborgs Stad har en omfattande och varierad verksamhet med närmare 50 000 anställda, är det många olika slags grejer som annonseras ut eller efterlyses på Tage.

Bytes: undulat!
– Ja, här finns allt! Gymredskap, kylskåp, slöjdbänkar. Skolor och förskolor behöver mycket, men social resursförvaltning har flera boenden och de behöver i princip allt, säger Eva-Lena Medin.

– Det mesta är kontorsmöbler och skolbänkar, men vi har faktiskt haft en annons om en undulat en gång!

Tack vare Tage kan begagnade möbler och andra saker hitta nya användare. Det sparar pengar, resurser och minskar klimatpåverkan.

– Det känns fantastiskt bra att staden återanvänder sina oanvända möbler i stället för att ständigt köpa nytt, säger Eva-Lena Medin.

Även slitna saker
– Många reagerar på att det slängs fina, fullt användbara saker, de ringer till mig och är förtvivlade för ofta finns inga rutiner för att återanvända. Men nästan alla vill återanvända, det ligger i tiden.

– Och många är beredda att acceptera lite slitna grejer, allt måste inte vara skinande nytt, säger Eva-Lena Medin.

60FC.jpg