Sköter Göteborgs Stads grönområden. På två år har antalet feriejobbare som under sommaren tar hand om skötseln av stadens naturområden, parker och badplatser ökat från 50 till 300. Det som från början var en konsekvens av covid-19-pandemin har gett fler unga arbetslivserfarenheter, avlastat den ordinarie personalen och skapat trivsel åt göteborgarna.

Foto: Åsa Rehnström

När pandemin bröt ut gjorde smittorisken att många unga som lovats feriejobb inom äldreomsorgen stod utan jobb. En förfrågan gick ut till Göteborgs Stads förvaltningar om de kunde ta emot feriejobbare. På park- och naturförvaltningen, som vanligtvis har cirka 50 feriejobbare, tackade ja.

– Det blev väldigt lyckat. Så året därpå bestämde vi oss för att ta emot fler och även det blev en succé. I år välkomnar vi 300 feriejobbanade ungdomar, säger David Gutierrez Arvidsson, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Feriejobbarnas arbete består framför allt av skötsel och underhåll av stadens naturområden, parker och badplatser. Det kan handla om att plocka skräp och ogräs, avlägsna invasiva arter, måla bänkar och göra fågelholkar.

Positiv respons från medborgare

För den ordinarie personalen innebär feriejobbarnas insats att de får en välkommen avlastning under sommaren som är deras mest intensiva arbetsperiod. Samtidigt har det kommit in mycket positiv feedback från medborgare som uppskattar resultatet av feriejobbarnas arbete.

I år har deras arbetsuppgifter utökats något. Ungdomarna har bland annat arrangerat ett midsommarfirande i Biskopsgården och samlat in medborgarsynpunkter som ska ligga till grund för förbättringar.

– På det sättet hoppas vi kunna ge dem lite större variation i arbetet. För många är det här deras första jobb och förutom värdefull arbetslivserfarenhet vill vi att det ska ge dem en positiv upplevelse av yrkeslivet, säger David Gutierrez Arvidsson.

Uppdrag från Västerhavsveckan

Vid Delsjön jobbar ungdomar med att hålla ordning i området hela sommaren. De målar bänkar, slipar och oljar in plank, plockar skräp och mycket mer.

Nova Feklistov, Noomi Eberil Eriksson och Signe Hjelm Kratz är inne på sin andra vecka och tycker att de kommit in i jobbet.

− Vi har fått en bra gemenskap, i helgen längtade jag nästan hit, säger Nova.

Hon och de andra målar omsorgsfullt bokstäver på en blå skylt. Med knappt en vecka kvar till invigningen av Västerhavsveckan har de fått i uppdrag att göra ett skräpplank med hål för skräp. De har fått bestämma design själva och planket har målats med en havsmiljö.

− Men sen insåg vi att budskapet blev lite fel – vi uppmanar ju folk att kasta sitt skräp i havet! Så nu gör vi en kompletterande skylt där det står: ”Träffa hålen, inte havet!”, säger Signe med ett nöjt leende.

Det är hens andra sommar på park− och naturförvaltningen i Delsjöområdet. Signe, som målar och ritar mycket och vill bli scenograf, tycker om att arbeta med händerna.

− Jag trivs jättebra och uppgifterna känns hemma.

Blivit händig

För Noomi och Nova har feriearbetet i stället gett många nya erfarenheter.

− De här dagarna har jag gjort saker som jag aldrig brukar göra, som att klyva ved och kapa trädgrenar. Jag har lärt mig massor, säger Noomi.

Nova håller med:

− Jag har blivit händigare, vilket känns bra inför den dagen jag flyttar hemifrån, jag vill kunna taperatsera och fixa i mitt hem själv.

Alla tre tycker dock att arbetsuppgifternas innehåll är mindre viktigt när det kommer till sommarjobb. Mest värdefullt är själva jobbet i sig.

− Att få vara på en arbetsplats − med allt vad det innebär − är både en rolig och bra erfarenhet att ha med sig, säger Signe.

− Det känns viktigt att få pröva på att arbeta, för att inte allt ska vara helt nytt den dagen man söker jobb på riktigt, säger Noomi.

Foto: Åsa Rehnström