Alejandro Aravena emot priset på Draken. Förväntansfullt sorlande publik, gröna ballonger och musik på spik. Det rådde galastämningen när arkitekt Alejandro Aravena på onsdagseftermiddagen tog emot Göteborgspriset på Folkets hus. Arkitekten själv förklarade sitt arbete som ”sunt förnuft”.

Alejandro Aravena och fyra andra representanter från arkitektbyrån/tankesmedjan Elemental tog efter ett musikfyllt hyllningsprogram emot Göteborgspriset på en miljon kronor på Drakens scen i Folkets hus.

Bostäder med stil som även fattiga har råd med
– Hållbarhet har aldrig varit ett mål för oss utan är en konsekvens av vårt arbete. Vi pratar inte om hållbar utveckling utan kallar det sunt förnuft. Om du ställer rätt frågor blir det självklart att det är så här vi måste arbeta, säger Alejandro Aravena.

D84_3.jpgArkitekten får i första hand priset för sina insatser med att skapa funktionella bostäder med stil som även de allra fattigaste har råd med. Bland annat designar han och hans kollegor hus där endast halva huset färdigställs vid byggtillfället. Den andra halvan förbereds som en stomme, vilken de boende sedan kan bygga vidare på när de får möjlighet. Det gör att de med låga inkomster i praktiken bara behöver ha råd med ett halvt hus och slipper vänta ännu längre på en bostad.

– Det är alltid svårt att förklara vad vi gör, men vi ger form åt platser där människor bor. Det är inte svårare än så, men inte heller enklare. Allt som människan bygger har en form, vår uppgift är att arbeta tillsammans för att göra det så bra som möjligt för alla parter.

Bygger förtroendebroar mellan människor
I motiveringen till Göteborgspriset står bland annat:

”Alejandro Aravena är en nytänkande chilensk arkitekt som, tillsammans med kollegorna i sitt ’Do-Tank-företag’ Elemental, tillämpar en designfilosofi som går ut på att involvera invånarna som en del av lösningen och inte bara se dem som ett problem – att bygga förtroendebroar mellan människor, företag och de styrande. De tre dimensionerna i en hållbar utveckling – den sociala, miljömässiga och ekonomiska – balanseras i en process som bygger på delaktighet. Alejandro Aravena och kollegorna i Elemental hävdar att med rätt design handlar hållbarhet enbart om att använda sitt sunda förnuft. Resultatet är ofta enkla lösningar på komplexa utmaningar.”

Under ceremonin framfördes en videohälsning från förra årets pristagare, Seouls borgmästare Park Won Soon. Han gratulerade vinnaren och sade bland annat följande om projektet med de halva husen:

Film och musikimprovisationer
– Husen kanske är halva, men iden är full och erbjuder en värdig lösning. […] Vi känner inte varandra, men vi jobbar båda för att göra världen bättre och jag är säker på att när vi träffas kommer vi att bli goda vänner.

Under hela prisceremonin varvades talen med filmer från de senaste dagarnas framträdanden med Alejandro Aravenas och hans kollegor, som besökt olika ställen i Göteborg. Däremellan visades klipp ur en film med Sonica Sequences musikimprovisationer från bland annat Havanna och Tokyo. Samtidigt fanns gruppen på scen och spelade med och mot filmen, vilket skapade ett interaktivt och effektfullt framträdande.

I avslutningsnumret deltog dessutom publiken i musiken, genom att spela på de två långa spikar som var och en fått när de gick in i salen.