Klimatprojekt som ska följas av forskare. Svarta, låglutande tak som målas med vit specialfärg minskar den globala uppvärmningen. Det är också den viktigaste delen i klimatprojektet Cool green deal hos Sätt färg på Göteborg. Den första hantverksutbildningen i så kallad cool roofing, svala tak,  har startat och miljöambassadörer letar tak.

Erling Zandfeld, verksamhetschef på  Sätt färg på Göteborg.

Sätt färg på Göteborg är ett färg- och utbildningsprojekt. Fokus är på särskilt utsatta bostadsområden och unga som står långt ifrån arbetsmarknaden. I år startade ett projekt, Cool green deal, som kombinerar klimatförbättringar med social hållbarhet och stadsutveckling.

– Vi började leta efter ett klimatprojekt för två år sedan med koppling till bygg- och fastighetsbranschen. Av en tillfällighet sprang vi på cool roofing som är stort i USA, berättar Erling Zandfeld, verksamhetschef på Sätt färg på Göteborg.

Utbildar hantverkare

Det innebär att svarta låglutande tak målas med vit färg och det har en nedkylande effekt. Det minskar energiförbrukningen i byggnader som har ett kylbehov, till exempel lager, datorhallar och köpcentrum.

Cool roofing är än så länge inte så vanligt i Europa och Erling Zandfeld berättar att de fick leta länge för att hitta ett företag.

– Så småningom hittade vi Thermo-Logic i Landvetter och de hjälper oss att utbilda hantverkare inom det här området.

Databas med tak

Den första hantverksutbildningen har startat inom ramen för vuxenutbildningen Movant och Praktiska gymnasiets utbildningar för byggnadsmåleri. Miljöambassadörer som går på gymnasiet letar lämpliga tak på Google earth sedan i februari och de ska samlas i en databas.

– Vi vill att den placeras på Chalmers och är öppen så att fastighetsägare kan gå in och se var de har takytor och att entreprenörer kan se var det finns en marknad. Vi har arbetat med Higab och Ica fastigheter i flera konstprojekt och vi har även bett dem att plocka fram lämpliga takytor som de som utbildas kan få praktisera på.

Tanken är att projektet ska ha följeforskning från Chalmers och att SMHI ska modellera hur stor effekten skulle bli, i till exempel Göteborg, om alla lämpliga svarta låglutande tak målades vita.

När tror du att första taket kan målas?

 – Under sommarhalvåret i år. Det är så många som letar lämplig takyta, så det kommer att poppa upp. Från enstaka tak i år kan vi nästa sommarhalvår titta på ett antal tak där vi kan koppla på följeforskning, säger Erling Zandfeld.

Cool green deal drivs med pengar från Allmänna arvsfonden. Miljöambassadörer finns både i Göteborg och Helsingborg.

Deltagarna fick diplom efter avklarad teori. Foto: Stefan Sandberg