Det är nu klart att det blir DDIT AB i Finspång och byggföretaget NCC som ska leverera det nya gaskombikraftvärmeverket i Ryahamnen. Göteborg Energi undertecknade på måndagen upphandlingsavtalen för kraftvärmeverket som enligt planerna ska börja leverera värme och el till göteborgarna 2006.

– Äntligen kan vi tack vare Regeringens förlängning av miljötillstånden i förra veckan, teckna avtal med leverantören, säger Anders Hedenstedt, VD för Göteborg Energi. Vi räknar även med att riksdagens beslut om budgeten i december kommer att stödja kraftvärmen på det sätt budgetpropositionen föreslår.

Nyckelfärdigt

Det är det numera Siemensägda företaget Demag Delaval Industrial Turbomachinery AB i Finspång som ihop med byggföretaget NCC ska leverera ett nyckelfärdigt gaskraftvärmeverk till Ryahamnen, klart att tas i bruk 2006.

Ordern ligger i storleksordningen 1,6 miljarder kronor och då ingår också reservdels- och serviceavtal för anläggningen.

Tillverkas i Sverige

– En helsvensk lösning har det blivit, och de vann på egna meriter. Det har gjorts objektiva ekonomiska bedömningar och det var de som hade det bästa budet. Företaget i Finspång har tillverkat gasturbiner i många årtionden, hela den här leveransen kommer från anläggningar som finns Sverige, säger Anders Hedenstedt.

Driftsstart skjuts upp

– Vi kommer inte att ta verket i drift förrän 2006, exakt tidpunkt har vi inte bestämt men med den här förskjutningen av tillstånd och skattelagstiftning har vi valt att vänta, säger Anders Hedenstedt.

Avtalen med leverantörerna har villkorats med möjlighet till annullering av avtalen senast den 1 juli 2004.