Ny svensk rapport om mikroplaster. Polyester, fleece, nylon. Många av materialen i våra kläder och andra textilier innehåller plast och enligt en ny rapport från organisationen KIMO är de en stor miljöbov. Hela 35 procent av den mikroplast som förorenar våra hav kommer från syntetiska textiler. Men det finns en hel del vi kan göra åt det. 

Ladda ner hela rapporten genom att klicka på bilden eller via länken längst ner i artikeln.

De senaste åren har vi fått ta del av otaliga rapporter om mycket av plasten vi använder till sist hamnar i havet. Där orsakar de skada i den marina miljön.

− Vi fick signaler om att syntetiska textiler kunde spela en stor roll i utsläppen av mikroplaster och det oroade oss. Vi bestämde oss för att ta reda på hur situationen faktiskt ser ut, säger Karin Meyer på miljöförvaltningen som är nationell koordinator för KIMO Sverige, kommunernas internationella miljöorganisation.

KIMO utlyste ett stipendium som gick till Evelina Norlin, marinbiologistudent på Göteborgs universitet. Hon fick i uppdrag att sammanställa forskningsrön från hela världen.

Märkning saknas

Vid textiltillverkningen är det kvalitén på avloppsreningssystemet som avgör hur stor mängd mikrofibrer som släpps ut.  I många länder där textilier tillverkas renas inte vattnet alls innan det släpps ut i vattendrag eller i hav.

Som enskild individ och konsument har vi möjlighet att påverka producenterna genom att göra miljövänliga val. Det behövs dock en tydlig märkning och även om det finns miljömärkningar finns det ingen märkning som har utsläpp av plastpartiklar som kriterium.

− Det beror på att det inte finns någon vedertagen metod för att mäta mängden plast som släppts ut vid tillverkningen. Det är ett område som behöver utvecklas.

Bättre med flytande tvättmedel

Rapporten visar att vi släpper ut stora mängder mikrofibrer av plast när vi tvättar syntetiska textilier. Exakt ur mycket beror på material och tvättmetod. Avloppsreningsverk kan filtrera bort upp till 99 procent men många små partiklar kan inte renas i reningsverken och når slut haven.

Ett sätt att minska den är att ändra vårt sätt att tvätta. Genom att tvätta sällan och använda flytande tvättmedel istället för i pulverform kan vi påverka utsläppen.

− Vi kan också konsumera mindre och satsa på naturmaterial, som bomull, lin och ull, när vi köper nya kläder. Ett bra alternativ är också att köpa second hand, säger Karin Meyer.

I dagsläget vet vi inte exakt hur djur i det vilda påverkas av mikroplaster. Vi vet dock att marina djur som utsatts för mikroplaster i laboratorium bland annat beteendeförändringar, minskad tillväxt och störd reproduktionsförmåga. Och när djur äter mikroplaster kan partiklarna fastna i deras mag- och tarmkanal och orsaka svält och näringsbrist.

Till sist når plasten oss människor när vi äter fisk och skaldjur.

Hur påverkas vi av att få i oss plast?

Tyvärr saknar vi även här tillräckligt med forskning så det ganska skrämmande svaret på den frågan är; vi vet inte.

Rapporten ”Mikroplaster från textilier till havet. Hur kläder orsakar utsläpp av mikroplaster till vattendrag och hav.” släpps i samband med Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland 2020 på fredagen den 23 oktober.

Foto: Evelina Norlin