Tagene återvinningscentral fyller 20 år. När den öppnades 1988 var ambitionen att få fart på återvinningen i Göteborg. Och det har man lyckats med. En vanlig lördag rullar ungefär 200 fullastade bilar genom anläggningen.

Det är faktiskt bara 20 år sedan svenskarna började lära sig att återvinna på allvar. I Göteborg öppnades då Tagene återvinningscentral som drevs av Graab och Renhållningsverket.

Har en helt annan roll idag

Från början hette den Tagene återvinningsstation, men fick så småningom byta namn för att inte förväxlas med de mindre återvinningsstationer som förpackningsindustrin ansvarar för.

Men det är inte bara namnet som har förändrats under de två decennier som gått sedan starten.

– Återvinningscentralerna har i dag en helt annan roll än de hade från början. Då var det en plats folk besökte för att bli av med sitt skräp. Man såg det som en tipp. Jämför det med Alelyckans kretsloppspark som närmast är en handelsplats. Det speglar utvecklingen ganska bra, säger Ola Ståleby, projektledare på Renova.

Återvinner mycket mer trä

Det är Renova som driver anläggningen i dag på uppdrag av Kretsloppskontoret.

Ola Ståleby berättar också att anläggningen blivit betydligt mer tillgänglig och mindre trång. Vidare har öppettiderna utökats och anpassats efter kommuninvånarnas behov.

Samtidigt har antalet kärl för olika typer av återvinning ökat rejält.

– Vi sorterar på ett helt annat sätt i dag och plockar ut mycket mer återvinningsmaterial ur det som kommer hit. Exempelvis återvinner vi mycket mer trä, säger Ola Ståleby.

34.900 besök under 2007

Och fart på återvinningen kan man verkligen säga att det har blivit. Under det första året hann anläggningen bara vara öppen i sju månader. Då hann 9.000 bilar besöka Tagene och göra sig av med saker som tillsammans vägde 900 ton. 1989 tog man emot 2.400 ton och året därefter 3.300 ton.

Nu tillhör 200 besök under en vanlig lördag det normala. Under 2007 gjordes 34.900 besök i Tagene, vilket resulterade i 7.700 ton med sorterade saker.

Totalt på de fyra återvinningscentralerna i Göteborg gjordes i fjol 200.000 besök av människor som gjorde sig av med 41.400 ton till återvinning.

Lördagen 29 november blir det ett litet födelsedagskalas. Personalen firar de 20 åren med tårta och besökarna kommer att få en liten present.

138E_2.jpg

Flygbild från 1989.