Ekologiskt och klimatsmart. Under vecka 40 slår stadsdelarna Centrum, Majorna-Linné och Örgryte-Härlanda ett gemensamt slag för en miljöanpassad matsedel. De ungefär 17.000 matgästerna kommer att serveras både säsongsanpassat och närproducerat.

− Vi vill inspirera och visa hur man gör för att ta hänsyn till miljön när man äter och planerar en matsedel. Att öka antalet miljömåltider i staden är dessutom ett prioriterat politiskt mål, säger Inger Månson, som är enhetschef för köken i Örgryteområdet.

Med start måndag kommer förskolor, skolor och äldreboenden i de tre stadsdelarna att få njuta vecka fylld med ekologisk, närproducerad och säsongsanpassade rätter. På menyn står bland annat pasta med sås av säsongens rotfrukter och chili con carne av nötfärs och bruna bönor.

− Det blir en balanserad matsedel med fisk, kött och mycket vegetarisk mat, säger Inger Månson.

Blir inte dyrare
Det vegetariska inslaget gör att miljöveckan inte blir märkbart kostsammare än en vanlig veckomatsedel.

− Ekologisk mat är generellt sett dyrare, men den vegetariska maten kostar oftast mindre och vi har dessutom lyckats få mängdrabatter när vi gått samman alla tre stadsdelarna, säger Inger Månson.

Förskolor och skolor har också uppmuntrats att under veckan engagera barnen och eleverna kring miljön på andra sätt, till exempel att teckna och måla med anknytning till temat.