Hur påverkar kemikalierna min vardag? Kan jag välja bort dem? Vad säger egentligen EU-direktivet? På måndag kväll hamnar konsumenterna, kemikalierna och EU i fokus på Stadsbiblioteket.

Våra liv påverkas av kemikalier vare sig vi vill det eller inte. De finns där i vår närmiljö, fast vi ofta kanske inte ens reflekterat över dem.

Miljöpristagare föreläser

Stadsbibliotekets EuropaDirekt-satsning vill ge göteborgarna bättre förutsättningar att se sammanhangen och bjuder in till en informations- och frågekväll om kemikalier i vår vardag.

Två experter finns på plats:

Pia Aspegren, Naturskyddsföreningens kemikalienätverk, berättar om vad kosmetika, schampo och tandkräm egentligen innehåller. Aspegren, som fick Mölndals miljöpris tidigare i år, har också uppmärksammat oönskade kemikalier i leksaker och kläder.

Kemikalier i mat uppmärksammas

Johanna Stål, chefredaktör på livsstilsmagasinet Camino, riktar in sig på innehållet i vår mat. Vad ska jag tänka på – vad kan jag själv göra? Johanna Stål, som själv är road av matlagning, blev under året utsedd till Sveriges 40:e miljömäktigaste person av Miljöaktuellt.

– Vi vill fokusera på kemikalier i vår närmiljö och hur de hanteras EU:s lagar och förordningar, säger bibliotekarien Anna Sandkvist som sedan i våras jobbat med bibliotekets Europa Direkt-program.

Måndagkvällens arrangemang tar plats i Lorensbergshörnan på plan 1.