Ljudstörningarna på stadens krogtäta gator har minskat. Sommarens satsning på kortare, tidsbegränsade tillstånd för uteserveringar gav önskad effekt. Musiken är inte längre lika hög och alla restauranger skötte sig så bra att de fick förlängt tillstånd.

Avenyn, Viktoriagatan och Magasinsgatan. Det är krogtäta platser med höga ljudnivåer som under sommaren har varit lite tystare än vanligt. Björn Närlundh på miljöförvaltningen tror att det är de nya tidsbegränsade tillstånden för uteserveringar som har gett positiva effekter.

− Kraven för hur mycket en krog får låta på en offentlig plats efter klockan tio på kvällen ställs upp i samband med att de söker tillstånd för uteservering. I år har tillståndet i vissa fall bara givits för första halvan av sommaren, säger Björn Närlundh.

Alla fick ha kvar sin uteservering

För att få ha kvar tillståndet har det gällt att skärpa rutinerna och undvika klagomål.

− Skötte man sig förlängdes tillståndet automatiskt. Vi har pratat mycket om det här med krogarna och ingen har behövt ta in sin uteservering under sommaren. Fast det har krävts en hel del påminnelser om vilka krav som gäller, säger Björn Närlundh.

Vill komma åt buller från takterasser

Satsningen är ett samarbete med polisen och med trafikkontoret, som är den instans som upplåter platsen för uteserveringar. Nästa sommar fortsätter samarbetet.

Då hoppas Björn Närlundh även på att få bukt med allt för höga ljudnivåer från några av de takterasser som ligger utmed sidogatorna, men tillhör restaurangerna på Avenyn.

− Det är egentligen inga uteserveringar, men de ska inte heller få spela musik så högt att det dunkar och hörs i omgivningarna på natten, säger han.