Extra insatser kommande helger. Med början långhelgen Kristi Himmelsfärd och fyra helger framöver görs flera insatser för att göra Avenyn till en trevligare plats nattetid. Två tillfälliga urinoarer och extra städningsrundor är det första konkreta resultatet av det samarbete som inletts mellan Göteborgs Stad, polisen, handlarna och krögarna.

Mer samarbete över gränserna har varit mottot för den arbetsgrupp som under våren tagit fram förslag för att öka tryggheten runt Avenyn sena kvällar och nätter.

– En del i det hela handlar om att minska nedskräpningen. På nätterna är det fullt med skräp, glas och glassplitter på gatan. Det gör att många undviker att vistas på Avenyn nattetid, säger Ingvar Brattefjäll, projektledare för samarbetsprojektet Trygg, vacker stad.
16C6.jpg

Extra tömning av papperskorgar
Den kommande långhelgen väntas många besökare till Avenyn. Från och med onsdag kväll planeras en rad insatser för att göra den nattliga stadsmiljön trevligare. Snabbmatskedjorna har lovat att hålla rent runt sina restauranger och Göteborgs stad går in med en extra städning mellan 01.00 och 03.00.

– Då tömmer vi papperskorgar och plockar upp glas som annars lätt blir tillhyggen om det blir bråk, säger Ingvar Brattefjäll.

Två tillfälliga urinoarer, en vid Nordea Avenyn och en på Vasagatan bakom Pressbyrån, ska också placeras ut.

– I en del större storstäder finns det system med urinoarer som används under helgnätter, dagtid försvinner de ner under jord. Om det visar sig att folk använder de tillfälliga urinoarerna kan det kanske vara en idé för Göteborg, säger Ingvar Brattefjäll.

Fler insatser att vänta
De insatser som görs i helgen är ett resultat av det stora samarbetsprojektet som initierades av stadsdirektören i början av året. I projektet samarbetar Göteborgs stad, Polismyndigheten, Västtrafik och verksamheter kring Avenyn.

I en första delrapport har sex olika områden identifierats för att skapa ett trivsamt stråk längs Avenyn: En mångfald av besökare, rent och städat på gatorna, fri sikt och bra belysning, trygghet vid förflyttning, minska berusningsgraden och att förhindra och hjälpa.

– Det är många små steg som tas, det är många aktörer ska vara med på tåget. Helgens städinsatser är bara början, fler kommer framöver, säger Ingvar Brattefjäll.