Får ta emot första Gröna Glenn. När den lokala miljörörelsen för första gången delar ut sitt nya miljöpris finns vinnarna inom Göteborgs Stad. Det är alla de tjänstemän som har varit med och tagit fram förslaget till Göteborgs miljöprogram som nu uppmärksammas för sina insatser.

− Att vi får det här priset är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, även om både vi och miljörörelsen vet att de här åtgärderna inte kommer att räcka för att nå ända fram, säger Lotta Silfver, miljöutredare som samordnat arbetet med Göteborgs miljöprogram.

Det nyinstiftade priset Gröna Glenn ska årligen gå till någon eller några som gjort stor nytta för Göteborgs miljö. Årets vinnare motiveras med att det är ”tydligt att Göteborg har tjänstemän som verkligen bryr sig om kommande generationers möjlighet att tillgodose sina behov”.

− Personligen tycker jag att det är extra glädjande att vårt arbete uppmärksammas från det här hållet. Miljörörelsens roll är att fungera lite som en blåslampa på myndigheterna och de är ofta kritiska till det som görs, säger Lotta Silfver.

”Så bra, helt enkelt”
Ian Fiddies från Klimataktion, en av de organisationer som står bakom priset, säger att tjänstemännen får ta emot Gröna Glenn för att ”miljöprogrammet är så bra, helt enkelt”.
− Mitt specialområde är trafik och ta till exempel åtgärden att sänka hastigheterna inne i stan, som är ett självklart, men billigt sätt att förbättra miljön. Det leder till mindre buller, färre olyckor och en attraktivare gatumiljö. Dessutom förkortas restiderna, säger han.

Prisutdelning under Världsmiljödagen
På tisdagen antogs miljöprogrammet av politikerna i stadens miljö- och klimatnämnd. Nästa steg är att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska ge sina godkännanden.

− Det beräknas vara klart någon gång i höst. Men flera av åtgärderna i programmet är redan på gång. Den app som ska underlätta för cyklister i staden och som presenterades för ett par veckor sedan är bara ett exempel på vad som ingår i programmet, säger Lotta Silfver.

Gröna Glenn delas ut under onsdagen den 5 juni klockan 16.50 vid Hagakyrkan i samband med firandet av Världsmiljödagen.