I årets energispaning har klass 4b Toleredskolan, Lundby fått full utdelning. Klassen har gått vidare till den regionala finalen och fick första pris i den lokala tävlingen. Under de sex år som tävlingen pågått har ingen göteborgsklass lyckats komma så långt.

– Det som var roligast var att samarbeta och att resultatet blev så bra säger Victoria Lagerbohm elev i klassen samt lägger till att vinna var också roligt.

”Barn ser lösningarna”

Deltagande klasser har under läsåret skapat varsin affisch som visar elevernas tankar kring energi och hur vi kan använda energi mer hållbart i framtiden.

Mer än 110 klasser från Västra Götaland och Halland har lämnat in affischer till Energispaningen, varav tio bidrag har utsetts av en jury bestående av kommunala energirådgivare.

6C2A.jpg
En andra jury, bestående av representanter från energi- och miljöområdet, har utsett de tre bidrag som kommit till final.

För den lokala tävlingen för Göteborg, Partille och Öckerö delades priset ut den 10 maj på Toleredsskolan. Priset var diplom, glass och biobiljetter. Tvåa i den lokala tävlingen blev klass 5-6 Skagerack på Hedens skola, Hönö och trea klass 5a Tyska Skolan.

– Barn gör det enklare när de ska visa möjliga alternativ för energianvändning, vuxna ser oftare problemen än lösningarna säger Karin Pleijel, Konsumentnämndens ordförande.

Stor final i Exercishuset

Nu väntar finalen för eleverna på Toleredsskolan. Då ska klassen tävla om placeringarna 1, 2 och 3 i den regionala tävlingen. Övriga finalister är klass Röd 5, Björkängsskolan, Töreboda och Brearedsskolan, klass 5, Halmstad.

Medarbetare från Navet i Borås håller i finaltävlingen och prisutdelningen i Exercishuset på Heden i Göteborg den 12 maj, med start klockan 13.00. Efter prisutdelningen fortsätter de tre klasserna till Liseberg för att med åkpass runt handleden roa sig så mycket de vill och orkar.

Den regionala tävlingen arrangeras av Energiråd Väst i samarbete med de kommunala energirådgivarna i Västra Götalands och Hallands län. Den lokala tävlingen arrangeras av Konsument Göteborg.