”Hoppas det kan bli en årlig tradition”. I Göteborg är det tradition att skolelever går ut och vårstädar runt sin skola. Nu ska fotbollsspelarna börja höststäda runt klubbstugor och planer. Tolv klubbar är med i år.

– Jag räknar med att runt 700 – 800 spelare deltar, de första klubbarna städar nu i helgen 30 -31 augusti och de sista 18 – 19 oktober, säger Lena Johansson, kommunikationschef på trafikkontoret.

Hon är projektledare för stadens samarbete med Göteborgs Fotbollförbund om hur nedskräpningen ska minska. Tidigare har man satt upp skyltar och hundratals papperskorgar runt fotbollsplanerna. Och klubbarna har fått instruktioner från Göteborgs Fotbollförbund kring vikten av att hålla rent på plan och runt omkring.

”Första gången vi gör städaktivitet ihop”
– Vi har samarbetet i några år och de är väldigt intresserade av att jobba med frågan. Men detta är första gången vi gör en städaktivitet ihop, vi hoppas att det kan bli en årlig tradition, säger Lena Johansson.

Göteborgs Stad bidrar med handskar och sopsäckar och hämtar det extra skräp som samlas in på städdagarna. Precis som vid skolstädningen får klubbarna också vattenflaskor.

Dessutom lottar Göteborgs Fotbollförbund ut priser bland de klubbar som dokumenterar sin städdag och skickar in sin bästa städbild.

Bland priserna finns besök hos någon av stadens elitklubbar, att gå på en match eller vara med på träning, samt en annons från Göteborgs Stad i klubbens matchblad för 2 000 kronor.

Youtubevideo med Thomas Askebrand
Det antyds också att någon eller några kända elitspelare eventuellt kan dyka upp och sprida lite stjärnglans på klubbens städdag.

På youtube finns en kul video, med GAIS förre tränare Thomas Askebrand i huvudrollen, som ska locka klubbarna till höststädningen. Länk till videon finns här nedanför.