"Ta platserna i besittning!" lyder park- och naturförvaltningens uppmaning till göteborgarna. För att visa vad man menar flyttar tolv träfigurer i naturlig storlek runt i stan och har skoj där man minst anar det.

Var kan man hitta på roliga saker i Göteborg? Tja, motet vid Marklandsgatan, till exempel, eller bredvid spårvägen mot Angered vid Lärje Stationsgata.

Det tycker i alla fall de tolv, två meter höga träfigurer som just nu flyttar runt i stan roar sig på lite annorlunda rekreationsplatser.

Figurerna visar vägen

– Vi vill ”Ställa staden till förfogande” till dem som använder våra offentliga platser, och då är det upp till folk att ta platserna i besittning. Precis som träfigurerna kommer att göra under den närmsta tiden, säger Peter Elofsson på park- och naturförvaltningen.

De tillfälliga installationerna är ett sätt att uppmärksamma det nya parkprogram som kommer att presenteras inom kort. Där drar park- och naturförvaltningen upp en rad strategier för hur man vill utveckla stadens offentliga miljöer.

Siktar på Röda Sten

– Vi vill visa vad man kan göra på offentliga platser, men kanske inte där man i första hand tänker sig, som rekreation vid en trafikplats, till exempel, säger Peter Elofsson.

De tolv träfigurerna, som föredrar att umgås i två grupper om sex figurer i varje, siktar på att ta sig till Röda Sten i mitten av nästa vecka. Dessförinnan förlustar de sig vid Vågmästarplatsen, Delsjöbadet, Bältesspännarparken och Hagaparken.