Att kunna lämna returglas och burkar till återvinning är självklart i de flesta butiker. Nu tar fyra Göteborgsaffärer ytterligare ett steg och presenterar Samlaren för glödlampor, batterier och ibland även mindre elprylar.

– Den första introducerade vi redan för en vecka sedan på Coop Konsum på Avenyn, och jag hörde många uppskattande kommentarer från kunderna där, säger Nils-Arne Holmlid som är informationschef på kretsloppskontoret i Göteborg.

Troligen först i Sverige

Att hitta rätt plats för den förbrukade glödlampan har länge varit ett irriterande gissel för många.

Med Samlaren blir man av med problemet samtidigt som man går och handlar. Oftast är Samlaren placerad i anslutning till annan återvinning.

– Vi börjar med fyra Coop-butiker i Göteborg. Den första etappen sträcker sig fram till april – då gör vi en utvärdering med kunder och personal och bestämmer hur vi ska gå vidare, säger Nils-Arne Holmlid som inte hört talas om något annan stad med liknande service.

En tar också emot sprayburkar

Samlarna, som konstruerats med hjälp av Renova och ett antal designstudenter, finns med varierad utformning för att tillfredsställa olika behov. På något ställe finns det redan batteribehållare – då behövs inte ytterligare en.

Någon Samlare kan förutom lampor också ta emot mindre elprylar som rakapparater eller eltandborstar. En av Samlarna tar även emot sprayburkar.

På fredagen lanseras den fjärde Samlaren på Coop Forum i Bäckebol. Projektet är ett samarbete mellan kretsloppskontoret, Renova och Coop.