”Vi vågar vara djärva och prova nya saker”. Lokalförvaltningens Nina Jacobsson Stålheim är först ut med att ta emot utmärkelsen Klimatavtrycket. Enligt juryn är hon ”ett gott föredöme inom Göteborgs Stad” och prisas för sitt arbete med att miljöanpassa stadens förskolor, skolor och äldreboenden.

− Det är jag som får priset, men det handlar om ett lagarbete. Jag tror att vi lyckats så bra för att vi för att vi vågar vara djärva och prova nya saker, säger Nina Jacobsson Stålheim, strateg för miljö- och energifrågor på lokalförvaltningen och nybliven mottagare av Klimatavtrycket.

Under sina år på Göteborgs Stads lokalförvaltning har hon varit pådrivande i arbetet med att energieffektivisera alla nybyggda förskolor, skolor, äldreboenden och gruppbostäder.

− Vi har byggt enormt många väldigt energieffektiva fastigheter här i Göteborg. 2008 byggde vi den första, en gruppbostad i Bergsjön. 2010 fattades beslutet att allt nybyggt skulle följa vår nya standard och att vi bara skulle bygga lågenergibyggnader, säger Nina Jacobsson Stålheim.

Ställer tuffa krav
Bland annat handlar det om att bygga energismart och väl isolerat när det gäller klimatskalet, alltså väggar, golv och tak.

− Vi jobbar också mycket med ventilation och belysning så att energin används där den verkligen behövs. Smarta system känner av om många är i lokalen eller inte och kan anpassa sig därefter, säger Nina Jacobsson Stålheim.

Hon säger att de krav som lokalförvaltningen ställer på allt de bygger nytt är betydligt tuffare än Boverkets regelverk. Dessutom jobbar hon för att få in ett energieffektivt tänk i allt de gör, även det som rör det befintliga beståndet av fastigheter.

− Min roll är att pusha och driva på, puffa igång den där snöbollen så att den kommer i rullning, konstatera Nina Jacobsson Stålheim.

Delar med sig av kunskapen
Att dela med sig av både framgång och bakslag är en del i processen. Något som även uppmärksammades i prismotiveringen som lyfter fram lokalförvaltningens öppna arbetssätt.

− Vi har mycket att förfina och förbättra och delar gärna med oss av både bra och dåliga exempel. Om vi bjuder på det vi har lärt oss av det som inte har fungerat som vi hoppades på, slipper andra göra samma misstag, säger Nina Jacobsson Stålheim.