Alternativ till miljöpåverkande shopping. Ta med fem fina plagg som du har tröttnat på och byt dem mot någon annans, som du gillar bättre. Eller behåll dina egna gamla kläder och få experthjälp med att pigga upp dem med en fräsch re-design. Oavsett vilket – på Klädbytardagen den 5 april får gamla plagg den uppskattning de förtjänar.

– Man kan göra helt osannolika fynd. Jag glömmer till exempel inte en helt fantastiskt tjusig klänning som lämnades in i fjol, och som någon annan lycklig besökare högg på direkten! Så man gör klokt i att komma i tid, säger Annika Källvik på Konsument – och medborgarservice, som är en av medarrangörerna av den allt populärare Klädbytardagen.

På lördag den 5 april är det dags igen, efter förra årets succé då 833 besökare bytte runt 3 600 plagg med varandra.

– Förra året hörde jag en besökare säga ”Varför gör man inte sånt här oftare?”, och det kan man ju undra. Nu ligger det visserligen väldigt mycket praktiskt arbete bakom ett såhär stort arrangemang, men tanken att byta kläder med varandra går ju att genomföra på egen hand ganska så enkelt, säger Annika Källvik.

11.000 liter vatten per jeans
Just Klädbytardagen arrangeras en gång om året i hela landet, med Naturskyddsföreningen som initiativtagare. Totalt deltog 11 000 personer förra året runt om i Sverige, och runt 36 000 plagg bytte ägare. Jämfört med om de kläderna skulle ha köpts nya innebar det en besparing på cirka 2,4 ton kemikalier, 13,5 ton koldioxid och 9 000 kubikmeter vatten.

I genomsnitt köper vi svenskar 15 till 20 kilo kläder och textilier varje år. Samtidigt drabbar bomullsodlingen och klädindustrin miljön hårt genom att förbruka stora mängder vatten, kemikalier och energi. För att exempelvis odla bomullen och tillverka tyget till ett par vanliga jeans går det till exempel åt cirka 11 000 liter vatten.

Självhjälp åt skoputsare
Då är det ju bättre att byta kläder med varandra, för det du har tröttnat på kan man vara ganska säker på att någon annan faller pladask för. På Klädbytardagen tar man med sig max fem hela och rena plagg som man lämnar in och får en ”klädbricka” per plagg i utbyte. För dem kan man sedan köpa nya plagg, utan att betala något emellan. Eventuella överblivna kläder skänks till välgörande ändamål.

– Det är fantastiskt fina kläder som lämnas in, så det är nästan som att gå och bläddra i vilken klädaffär som helst, säger Annika Källvik, som tillsammans med kollegorna från Konsument – och medborgarservice kommer att tillhandahålla skoputsarservice under dagen.

– Vi ser det som hjälp till självhjälp, eftersom många inte är medvetna om hur enkelt man kan spara både pengar och miljö. Vårdar man sina skor håller de betydligt längre istället och man undviker slit och släng, säger Annika Källvik.

Gör om gör rätt
Under Klädbytardagen finns det också möjlighet att få experthjälp med att re-designa sina gamla kläder, med symaskin, nål och tråd. Och samma erbjudande finns redan på fredag, under Klädbytardagens förkväll, då det även blir föreläsningar kring hållbar konsumtion och klädproduktionens miljöpåverkan, livemusik med Maria Hagberg och fotoutställningen Symbiosis av Hilda Grahnat och Marit Lissdaniels från Fotoskolan Göteborg.

Klädbytardagen äger rum den 5 april klockan 10-16 på Frilagret, Heurlins plats 1A.

Inlämning av kläder sker på plats (klockan 10-12) eller under hela vecka 14 hos Emmaus på Backaplan och Linnégatan, alternativt under Förkväll Klädbytardagen 4 april klockan 17-21 på Frilagret.