Sveriges mest inspirerande park ska koras. Omgjorda Positivparken i Frölunda och anrika Trädgårdsföreningen har båda nominerats till den nyinstiftade utmärkelsen Park inspira 2013. I september utses vinnare i tre kategorier på en parkmässa i Jönköping.

Rofylldhet, artrikedom, skötsel och underhåll är kriterier som juryn tagit med i sin bedömning när de valt ut bidragen. Trädgårdsföreningen räknas till en av Europas mest välbevarade 1800-talsparker och Positivparken, som nyinvigdes så sent som i våras, har förvandlats till utflyktslekplats med bland annat utegym och parkouranläggning.
7600.jpg

– Vi har letat efter parker som har något unikt över sig, parker som lockar till ett besök. Kvaliteten i bidragen har varit otroligt hög och det har varit en spännande sommar för juryn, säger projektledare Maria Lindsäth från parkmässan Elmia Park.

M ässbesökarna röstar fram vinnaren
Tävlingen är indelad i de två kategorierna ”Kyrkogård” och ”Offentlig park” där Positivparken tävlar i underkategorin för nyanlagda/omgjorda parker och Trädgårdsföreningen i underkategorin för etablerade parker.

– Positivparken och Trädgårdsföreningen är parker vi anser vara väl värda att nominera i tävlingen och som bör lyftas fram lite extra, säger Maria Lindsäth.

Syftet med utmärkelsen är att synliggöra landets mest inspirerande parker för en bredare publik och därigenom öka antalet besökare. Vinnarna utses i samband med Elmia Park i Jönköping den 24-26 september. De nominerade bidragen presenteras då i en bildutställning och mässans besökare avgör genom röstning.

67A4.jpg