Först ut bland skolorna. Skolköken på Brottkärrskolan och Hovåsskolan är först ut bland skolorna i Göteborg att bli certifierade enligt organisationen Kravs kriterier. Det innebär att köken lagar mat som lever upp till höga krav på miljöhänsyn och djurhållning.

Inom hela Göteborgs Stad pågår ett arbete med att minska miljöpåverkan av maten som serveras i skolmatsalar och på boenden. Exempelvis används enbart kött och mjölk som är producerat på ett ekologiskt sätt.

Skolköken på Brottkärrskolan och Hovåsskolan ville gå ännu lite längre. Därför har de jobbat för att bli Krav-certifierade. Något de nu har uppnått.

– Vi ville ta ett steg till. Det har varit en utmaning, men vi lär oss mycket på det, säger Lena Lanebäck, enhetschef inom måltid i Askim-Frölunda-Högsbo.

Ett av kraven för att få certifieringen är att personalen ska ha aktuell utbildning om ekologisk produktion och vad en Krav-märkning innebär. Ett annat handlar om andelen ekologiska livsmedel.

– Vi har valt ut 16 livsmedel som alltid ska vara ekologiska. Det är exempelvis mjölk, gräddfil, yoghurt, havregryn, strösocker och gröna ärtor.

Mer naturlig mat
En Krav-märkning innebär bland annat att djuren lever ett bra liv, att grödor odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och att maten inte innehåller särskilda tillsatser.

Det tycker Lena Lanebäck rimmar väl med måltidsenhetens ambitioner.

– Det handlar om att det ska vara mindre konstlade produkter, vilket är vad vi önskar våra barn i förskolan och skolan.

För att få behålla certifieringen framöver krävs ett ständigt förbättringsarbete. Bland annat ska antalet Krav-märkta produkter utökas med två per år. Certifieringen gäller från den första april och ett år framåt.

– Nu ska vi sätta upp lite information i matsalen om vad det innebär, så hoppas vi att eleverna kommer lära sig lite på det här också, säger Lena Lanebäck.