Närmare 60 olika kommuner från hela Sverige har skickat folk på studiebesök sedan Kretsloppsparken i Alelyckan invigdes för ett drygt år sedan. På fredag kommer dessutom en delegation från Naturvårdsverket och tittar. Parken är nämligen unik i sitt slag. Och nu vill fler ta efter.

– Intresset var stort redan på projektringsstadiet, branschtidningarna hade rapporterat ganska flitigt, berättar Pål Mårtensson, som är chef för anläggningen.

Så när grindarna öppnades fanns det ett stort uppdämt behov av att komma och titta.

– De som kommer är intresserade av att se hur vi löst planeringen, hur man gör en sådan här park, vilka tankar som ligger bakom och vad det kostar att göra den, säger Pål Mårtensson.

Två kommuner ska göra liknande parker

Han är inte särskilt förvånad över intresset.

– Det finns 290 kommuner och alla har återvinningscentraler. När det kommer något nytt vill alla titta. Det finns bara två tre olika återvinningscentraler som man bygger idag. Det vi har är helt unikt.

Studiebesöken leder också till ett och annat resultat.

– Hittills är det i alla fall två kommuner, Sundsvall och Örebro som har sagt att de tänker bygga enligt den här idén.

Mindre kommuner saknar resurserna

Problemet för ännu mindre kommuner är ofta att de inte har de resurser som krävs.

– Det kostar trots allt 40 miljoner kronor att bygga en sådan här anläggning, säger Pål Mårtensson.

Utöver de 60 svenska kommunerna och Naturvårdsverket har det även kommit delegationer från alla tre nordiska grannländer, och en Sidadelegation med afrikanska besökare.

2E60.jpg

Första anhalten i Kretsloppsparken – sorteringsstationen där man bland annat kan lämna sitt farliga avfall innan lasset går vidare in till själva åv-centralen. Foto: Pål Mårtensson