Kommunstyrelsen ordförande Göran Johansson var först ut när Tidskapseln invigdes på Göteborgs stadsbibliotek. Med uppmaningen till andra göteborgare att göra samma sak lade han ner sina framtidsvisioner i den silverblänkande kofferten. Den 10 december sätts nyckeln i låset och inte förrän år 2050 öppnas Tidskapseln igen.

– Min vision för Göteborg är att barnen skrattar, sa Göran Johansson i sitt invigningstal för utställningen om Tidskapseln.

– Om inte barnen skrattar år 2050, vad ska vi då ha Göteborg till? fortsatte han utan att ytterligare avslöja vad som finns i det slutna kuvert han lämnar till framtidens göteborgare.

415A.jpg
På torsdagen öppnade på Göteborgs stadsbibliotek utställningen ”Tidskapseln Göteborg 2050”. Under nio dagar presenteras de tankar och visioner om ett hållbart Göteborg som kommit fram under det fyra år långa projektet Göteborg 2050.

”Större fönster på husen”

Här finns allt från Renovas förhoppningar om kretsloppsanpassade förpackningar till uppfinningsrika skolbarns drömmar och funderingar.

Till exempel skriver Julia Eugensson att hon tror att det om 46 år kommer att ”vara större fönster på husen, kanske nästan hela husen inglasade”. Medan Anton Nyström undrar om det inte kommer att finnas ”radiovågor som ändrar blåst”.

Nyfödd idé

28A2.jpg
Idén att låsa in projektets resultat i en tidskapsel föddes för bara några månader sedan.

– Det har gått fort från färdig idé till den här utställningen. Men jag tror också att det kommer att gå fort fram till år 2050. Därför är det viktigt att vi redan nu tänker på hur ett hållbart samhälle ska se ut då, sa Elin Löwendal som representant för projektet Göteborg 2050.

Försluts den 10 december

Fram till och med den 10 december är allmänheten välkommen att ta del av utställningen och även bidra med sina egna tankar om framtiden.

På eftermiddagen låses kofferten av kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Linder. Han och hans efterträdare kommer sedan att säkert förvara nyckeln fram till år 2050.

Tidskapseln är ett samarbete mellan Göteborg 2050 och Miljöförvaltningen Göteborgs Stad.

102.jpg

Linus Theorin från miljöförvaltningen och Helena Wiberg, som arbetar på Banverket, passade på att skriva ner sina visioner för hur Göteborg kan se ut om 46 år. Alla bidrag läggs i Tidskapseln som försluts den 10 december.

Malin Skoglund och Mikael Pettersson som går i tvåan på Munkebäcksgymnasiet var också med på invigningen av utställningen. Här är deras tankar inför framtiden >>