Kortvarig prakt. Nu är det bråttom för den som vill se årets första blomma från den exotiska Viktorianäckrosen i Palmhuset. Den blommar bara i två dagar.

– Första dagen är den vit, andra dagen rosa och sent på den andra dagen sjunker den ner i vattnet, berättar trädgårdsmästare Kjell Bergman.

Just nu är en blomma fullt utslagen i Vattenhuset i Palmhusets östra flygel. Här finns ett enda exemplar av näckrosen, som härstammar från Paranáflodens vattenområde i Paraguay och Argentina. Den plantan har, liksom tidigare år, drivits upp från ett frö så sent som i våras.

– Vi sår den varje år i mars. Sedan växer den fort i ljuset och värmen, när den väl kommer igång, säger Kjell Bergman.

Skalbagge pollinerar
De stora skålformade bladen kan bli upp till två meter i diameter. Viktorianäckrosen brukar blomma i juli, med blommor som kan bli upp till 20 centimeter stora – men oftast bara en blomma i taget.

En särskild skalbagge pollinerar blommorna under natten, därför är de bara fullt utslagna under den tiden. Och sedan försvinner de under vattenytan.

Årets blomning är alltså ovanligt sen, men det finns chans att se fler blommor för plantan i Palmhuset har flera knoppar på gång.