Kampanj i Göteborg. Göteborgs Stads mål är att matsvinnet ska halveras till 2030. Vecka 8 startar kretslopp och vatten en kampanj för att minska matsvinnet. Det finns många enkla tips, att göra svinnfärssås av vad som finns är ett av dem.

Matsvinnet ska halveras till 2030 enligt Göteborgs avfallsplan. Samma mål finns i Agenda 2030 som regeringen antagit.

– I Göteborg slänger vi cirka 15 kilo ätbar mat per person och år. Totalt blir det ca 9 000 ton matsvinn varje år. Och då har vi ändå inte räknat med det som hälls ut i vasken, som till exempel kaffe, mjölk och såser, säger Sandra Alm på kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Små beslut och åtgärder

Kampanjen All in mot matsvinn fokuserar på tips för planering, förvaring, tillagning och ätande.

– Det är många små beslut och åtgärder som minskar matsvinnet. Därför har vi många enkla tips som handlar om allt från att ’svinn-inventera’ bland sina livsmedel till att ha rätt temperatur i kylen. Bland tipsen finns det något för alla och för varje gram matsvinn som undviks gör vi stor skillnad tillsammans, säger Sandra Alm.

Matsvinnskampanjen kommer att finnas på 300 informationstavlor runtom i Göteborg och på sociala medier. Tips på hur du kan minska matsvinnet finns i länken nedan.