Populärt arrangemang. Lördag 11 maj under Barnens dag är göteborgarna återigen välkomna att följa med på skräpplockartur i kanalen. Klockan 10.30 utgår de första turerna från Paddanbåtarnas bryggplats vid Kungsportsplatsen. ”All städutrustning får man på plats”, säger Mathias Stenback, projektledare, park- och naturförvaltningen.

Många barn och föräldrar ville följa med Paddanbåten på skräpplockning under Barnens dag förra året. I år har arrangörerna därför ordnat ett kösystem.

– Man kommer och anmäler sitt intresse och så får man en tid. Tanken är att båten, eller båtarna, kommer att avgå varje halvtimme, säger Mathias Stenback.

De som följer med på båten får en håv, och annat material som behövs, och hjälper till att städa ytan på kanalen. Där finns det plast, fimpar och annat som inte ska ligga i vattnet.

– Städningen är en rolig händelse men har såklart också ett pedagogiskt syfte. Det är jätteviktigt ur skräpsynpunkt att allmänheten får kunskap. Barnen vet i de flesta fall detta, men många vuxna tänker inte på att det som slängs på marken blåser ner i vattnet.

Fåglar och fiskar skadas
Förutom att skräpet ställer till problem för Paddanbåtarna, som får det i sina propellrar, skadar det vårt ekosystem. Fimpar och plast misstas för mat av fåglar och fiskar.

– Fimpar innehåller gifter och bryts inte ner till något trevligt alls, säger Mathias Stenback.

Samtidigt som allmänheten kan fiska skräp från Paddan-båten kommer sportdykare att dyka efter skräp på botten av kanalen. Förra året hittades bland annat en papperskorg, en dator och ett tv-spel.

– Man kan se sportdykarna från kajen. Skrotet dykarna hittar kommer de att lägga på städbåten Ren-Ström.

Enträget arbete
Park- och naturförvaltningen jobbar enträget för att minska nedskräpningen i Göteborg. Bland annat genom attitydpåverkanskampanjen ”Var rädd om Göteborg – Tänk på var du slänger ditt skräp”.

– Vi jobbar även med andra kampanjer och askkoppar på hållplatser för att få folk att göra rätt.

Kanalstädningen är ett samarbete mellan Strömma, trafikkontoret och park- och naturförvaltningen.