Du är förändringen. Idag 22 mars är det världsvattendagen. I år är Förenta nationernas (FN) tema för dagen att påskynda förändringen – be the change you want to see in the world – för att lösa den globala vatten- och sanitetskrisen. Med det menar FN att alla kan hjälpa till att dra sitt strå till stacken genom att använda dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel, klokt och sparsamt. Förändringen börjar med dig.

Hela jordens befolkning ska dela på de tre procent sötvatten som finns på jordklotet. I Sverige har vi länge haft gott om dricksvatten och Göta älv, Göteborgs råvattentäkt, är Sveriges vattenrikaste vattendrag. Göteborgs stad har som uppdrag att förse besökare, boende och näringsliv med en säker, effektiv och miljömässig vattenförsörjning, något som vi bland annat gör genom det 177 mil långa vattenledningsnätet, 14 vattenreservoarer och 69 dricksvattenpumpstationer.

Förändring börjar med dig

Vi kan alla hjälpas åt att använda dricksvatten klokt och sparsamt genom att göra enkla förändringar i vardagen. Det kan vara att stänga av kranen när du borstar tänderna eller ha en karaff med vatten i kylskåpet så du slipper vänta på att kranvattnet ska bli kallt. Genom små förändringar kan du delta i en förändring som är positiv för klimatet och vattenförsörjningen världen över.