Flera olyckor rapporterade. Stillahavsostron, även kallade japanska jätteostron, har ökat i antal längs västkusten under senare år. Nu kommer rapporter om flera olyckor där personer skadat sig på ostronen när de badat vid Göteborgs badplatser. ”Använd badskor vid bad på grunt vatten”, säger Susanne Jörlöv, badplatsförvaltare, park- och naturförvaltningen.

Stillahavsostronet lever i grunda havsvatten och har blivit vanligare på västkusten under senare år. Det har också tyvärr inneburit flera personskador då folk skurit sig på dem vid bad på grunt vatten.

– Jag har bara varit förvaltare i två år men det är betydligt fler ärenden i år än förra året. Jag har själv sett dem vid flera av badplatserna i Göteborg och vi har fått in rapporter från flera olika håll. De flesta kommer från Hisingen, säger Susanne Jörlöv.

Djupa skärsår

Ett vuxet jätteostron är vanligen 8 till 20 centimeter långt, men de kan bli dubbelt så stora. Skalet är ofta tydligt veckat med sex vågformade, breda och längsgående ribbor.

– De som hört av sig har fått djupa skärsår som krävt vård. Därför rekommenderar vi att man använder badskor.

Rapportera fynd

Det har kommit önskemål från allmänheten om att park- och naturförvaltningen ska plocka bort ostronen, men det är lättare sagt än gjort, påpekar Susanne Jörlöv.

– De flyttar på sig och vi vet heller inte exakt var de finns, men de sätter sig på klippor, kajer och liknande.

Havs- och vattenmyndigheten är intresserad av att få vetskap om misstänkta fynd. Den som tror sig ha sett ett stillahavsostron kan rapportera fyndet på rappen.nu.