Fyrar, sälar, skaldjur och havsverkstad. Västerhavsveckan har kommit för att stanna. I sommar arrangeras den fjärde upplagan – fylld av möjligheter längs hela kusten mellan Göteborg och Strömstad.

Även om Västerhavsveckan håller på att bli en välkommen och uppskattad tradition söker man fortfarande lite efter den optimala tiden för arrangemanget.

6484_2.jpg
– I år kör vi 7-15 juli, en vecka senare än förra året, men behoven är lite olika från norr till söder. I norr kommer turisterna lite senare, medan Göteborg har mycket folk hela tiden, säger Gunilla Fransson Bangura som är projektsamordnare för Västerhavsveckan.

Programmet är i vanlig ordning fullspäckat och erbjuder en massa vattennära möjligheter och upplevelser.

Sälsafari utanför Kungälv, skaldjursfiske från Marstrand, en kajaktur i Smögen, eller varför inte en tur till Kristinebergs marina forskningsstation utanför Lysekil – fråga forskarna vad de gör, kolla på undervattensbilder i ”direktsändning” och lyssna på populärvetenskapliga föreläsningar.

43AA_3.jpg
Tre populära fyrar
Utflykter till fyrar är alltid säkra publikmagneter. I år finns det möjlighet att besöka Hållö, Ursholmen och Måseskär.

– En del av arrangemangen måste man föranmäla sig till, och för några tas det en liten avgift. Men allt det där står i programmet som finns både på nätet, och på många välbesökta ställen, säger Gunilla Fransson Bangura.

I Göteborg kan man ta båten från Eriksberg till Hönö i norra skärgården, eller tvärs över hamninloppet till fiskeauktionen.

Havsverkstad åker på turné
350E_2.jpg
I Nordstan står länsstyrelsen för värdskapet och välkomnar varje dag en gästarrangör som ansvarar för programmet. Sportfiskarna tar hand om en dag medan Göteborgs Stad med miljöförvaltningen, park- och natur förvaltningen och stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen medverkar en annan.

– I Nordstan kommer vi också att ha vår interaktiva havsverkstad hela veckan med vattenexperiment och klippakvarium. Den blev väldigt populär förra året och i får den också följa med ut på turné under Västerhavsveckans extradagar på olika platser, säger Gunilla Fransson Bangura.

Västra Götalandsregionen, som står bakom Västerhavsveckan, vill med sin satsning öka allmänhetens intresse för havsmiljöfrågor och få ännu fler att använda havets resurser på ett bra och hållbart sätt.

5636_2.jpg
Foto: Stina Olsson