Vit blomning i juni. På tisdagen börjar park- och naturförvaltningen arbetet med att såga ner de elva gamla björkar som står längs Vegagatan, mellan Rosengatan och Nordenskiöldsgatan.Redan till sommaren kommer nya robinior att ha ersatt björkarna.

De gamla björkarna längs Vegagatan har haft ett långt, hårt och utsatt liv när de nu får lämna plats för nya träd.

– En björk i gatumiljö blir inte mycket mer än 70 år, säger Eva Maria Hellqvist som är trädintendent på park- och naturförvaltningen.

Fler björkar kommer att ersättas
Träden har inte bara haft för dålig tillgång på vatten för att trivas optimalt – de har också misshandlats i hårda beskärningar. Innan sommaren kommer 15 robinior att planteras på den aktuella sträckan. Robinia finns sedan tidigare längre upp på Vegagatan.

– Så småningom kommer vi att ersätta ännu fler av Vegagatans björkar med robinior, säger Eva Maria Hellqvist.

Robinian är ett ganska högt träd som ger en vit blomning i juni månad.

Vad händer då med de gamla björkarna?

Almar byts ut på Hisingen
– Stockarna kommer att läggas ut i anslutning till dammar. Vi vet att den skyddade Stora vattensalamandern gillar att övervintra i nedmultnande björkstammar och skulle troligen också vilja överintra i håligheterna med lite mull från löv som skydd, säger Eva Maria Hellqvist.

Inom kort kommer också Ullmansgatan i Lundby att få ny grönska. De gamla, och i flera fall döda almarna, ska bytas ut mot körsbärsträd.