Köttätandet har tydliga miljökonsekvenser. 80 000 vegetariska portioner ska serveras per dag under vecka 38 i förskola och skola. Det bjuds bland annat på halloumi stroganoff och vegetarisk tacogratäng. Kockar från flera olika förskolor och skolor har varit med och tagit fram menyn, som ska få fler att äta mindre kött.

Anledningen till att det serveras vegetariskt under en vecka är för att uppmärksamma om köttkonsumtionens effekter. Köttätandet har ökat stadigt de senaste åren och har tydliga miljökonsekvenser.

Exempelvis har en portion nötköttsgryta med ris nästan 15 gånger så stora utsläpp av växthusgaser än en linsgryta med potatis. Veckan sammanfaller även nära den vegetariska världsdagen som infaller den 1 oktober, och är ett sätt att fira den. Att äta vegetarisk är heller inget nytt för barnen.

– Reaktionen hos barnen var varit väldigt bra! Normalt har vi vegetariskt minst en dag i veckan, med en vegetarisk buffé. Och vi hör ingenting negativt, tvärtom. De som var negativa i början, och bland annat klagade på att de inte skulle bli mätta, har istället ändrat sig, säger Gunilla Williander, köksmästare på Johannebergsskolan, som har varit med och tagit fram menyn.

Sex recept valdes ut

Tio kockar och köksmästare från alla Göteborgs stadsdelar har haft ett finger med i den vegetariska veckans meny. Under en träff tog alla med varsitt recept, som lagades och provsmakades. Av dem valdes sex recept ut, bland annat ärtig falafel med vitlökssås och mangosalsa. Men det kan bli lokala ändringar av menyn, beroende på vilket förutsättningar respektive kök har.

– Det ligger i tiden att äta vegetariskt. Det går att göra så många roliga rätter, så varför inte. Och acceptans för det vegetariska har ökat, speciellt bland ungdomar, säger Gunilla Williander.