Alla skolkök är med. Göteborgs Stad uppmärksammar nästa fredag Vegetariska världsdagen genom att servera 80 000 portioner vegetarisk morotslasagne. Göteborgs alla förskolor, skolor och kommunala gymnasier deltar, med målet att få fler att äta vegetariskt också hemma – för miljöns skull.

Den vegetariska världsdagen infaller egentligen den 1 oktober, men eftersom det är en lördag firar Göteborgs Stad en dag i förskott. I år deltar alla förskolor och skolor inom Göteborgs stads stadsdelsförvaltningar samt utbildningsförvaltningen med. Totalt ska cirka 80 000 portioner lagas och ätas.

– Vår arbetsgrupp av kockar och köksmästare från stadsdelarna har tagit fram två rätter. Den första, som serveras i alla kök är en morotslasagne med chili och koriander som serveras med en kall ingefärssås. Den andra rätten är en mexikansk majs- och sötpotatissoppa. Den serveras i de kök som har kapacitet för att laga två rätter, säger Anna Rombin-Sundbäck, områdeschef för intern service i stadsdelen Centrum.

Bakgrunden till satsningen är att staden vill uppmärksamma vegetarisk mat som ett sätt att äta mer ekologiskt hållbart. Redan i dag serveras vegetarisk mat en dag i veckan i stadens skolor, och i övergången till ekologiskt kött har dessutom inneburit att mindre kött används.

– Vi jobbar med att andelen miljömåltider ska öka i staden. Det gör vi bland annat genom att öka andelen vegetabilier.

Men hur smakar det då?
– Jag har fått provsmaka och det var fantastiskt gott. Morotslasagnen är en fräsch och vacker rätt med gult, rött och den gröna koriandern.