Nu är vinnarna korade i den nya tävling som i år var kopplad till skolornas vårstädning. Ett 80-tal grupper och klasser kommer att belönas med fina priser. Dessutom visar siffrorna att årets vårstädning lockat nästan 47.000 barn och därmed åter igen slagit nytt rekord.

Mängder av bidrag i form av teckningar, filmer och goda idéer om hur man i framtiden kan jobba med nedskräpningsproblemet har kommit in till tävlingen. Tanken är att elever och lärare ska uppmuntras att arbeta med de här frågorna både före och efter själva städdagen.

− Skolornas vårstädning har funnits i ganska många år och vi ville med den här tävlingen tydliggöra att det handlar om att förändra attityder och lära rätt från start. Tidigare är det många som bara har gått ut och städat, Marie Falk, projektledare för skolornas vårstädning.

Både förskola och skola

Tävlingens vinnare är grupper och klasser från både förskola och skola. Priserna består av ett besök på Barnens Zoo i Slottsskogen för de minsta och Liseberg för de lite äldre.

Samtliga barn som har deltagit i vårstädningen belönas med en t-shirt som tack för sin insats. Tillsammans har de plockat upp tonvis med skräp från gator, torg och stränder. Till de mer annorlunda fynd som barnen har gjort räknas stulna mopeder, bilbatterier och herrkalsonger.

7734.jpg

Foto: Amanda Wiberg