Avslöjade korruption kring fiskekvoter. Den isländska visselblåsaren Jóhannes Stefánsson får Göteborgs hållbarhetspris Win win award 2021. Med livet som insats avslöjade han en utbredd korruption kopplad till fiskekvoter. Priset består av en miljon kronor och delas ut vid en ceremoni i Göteborg i oktober.

Korruption är tema i år för Göteborgs hållbarhetspris Win win award. En jury utsåg fem finalister och av dem vann Jóhannes Stefánsson. Han ledde det isländska fiskeföretaget Samherji mellan 2011 och 2016. Efter ett tag insåg han att företaget var involverat i en utbredd korruption kopplad till fiskekvoter i Namibia.

En ära att få priset

Han lämnade företaget i protest med 30 000 dokument på datorn och började jobba med avslöjandet i juli 2016.

– När det gick upp för mig att det faktiskt handlade om grova ekonomiska brott och korruption samt när jag insåg konsekvenserna för det namibiska folket tvekade jag inte en sekund på vad jag var tvungen att göra. Därför är det både en stor ära och ett erkännande att ta emot utmärkelsen. Det innebär också ett viktigt ekonomiskt stöd som gör det möjligt för oss att fortsätta vår kamp som är långt ifrån över. säger Jóhannes Stefánsson.

 Avslöjandet startade en debatt

 Dokumenten på datorn blev “The fishrot files” som publiceras på Wikileaks 2019. Avslöjandet skakade om näringslivstoppar och den politiska eliten. Det startade också en debatt om korruptionen i fiskeindustrin. Jóhannes Stefánsson har visat att enskilda kan vara med och bekämpa korruption trots att han har blivit utsatt för både mordhot och förgiftning.