Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2015-03-12]

Miljöförvaltningen varnar för falska telefonförsäljare

Det finns inget regeringsbeslut om att alla villaägare måste mäta radon och det finns inga företag som säljer radon-dosor på uppdrag av Göteborgs Stad! Foto: Carin Smederöd

Göteborgs Stad säljer inte radonmätare! Oroliga göteborgare har den senaste tiden ringt till stadens kontaktcenter efter att de blivit uppringda av en påstridig och hotfull telefonförsäljare. Försäljaren, som säger sig jobba på uppdrag av Göteborgs Stad, försöker sälja dosor som mäter radon i villor. Men något sådant uppdrag finns inte, varnar nu miljöförvaltningen.

Den envisa försäljaren hänvisar också till ett påstått regeringsbeslut om att alla villaägare måste göra en radonmätning i sin bostad. Men något sådant beslut finns alltså inte heller.

– Du bestämmer själv om och när du ska mäta radon i din villa, och det finns alltså inga företag som säljer radonmätningsutrustning på uppdrag av Göteborgs Stad, säger Andreas Severinsson, hälsoskyddschef på miljöförvaltningen.

Eget ansvar
Företagsnamnet som försäljaren uppger finns inte registrerat, men liknar namnet på ett befintligt företag som gör radonmätningar.

Du som bor i villa eller radhus har eget ansvar och beslutar själv om och när en radonmätning ska göras. Då kan du beställa radondosor från ett auktoriserat mätlaboratorium som är godkänt av kontrollföretaget Swedac.

Mer information om detta finns på sidan Radon – se länken nedan!


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling