Succén fortsätter när Kent Andersson spelar revy för fulla hus på Hisingen. Sedan starten för fem år sedan har det ständigt varit utsålt.

– Jag har kommit hem. Det säger en av våra största skådespelare, Kent Andersson när vi slagit oss ner i köket på teater Aftonstjärnan på Lindholmen. 1996 lämnade han en trygg tillvaro på Kungliga Dramaten i Stockholm, för att bege sig hem till Göteborg. Samma år startade Kent Andersson med vänner Aftonstjärnan och det har blivit över 400 utsålda föreställningar sedan dess.

När man vandrar omkring i Aftonstjärnans lokaler, är det lätt att bli nostalgisk. På väggarna hänger bilder och tavlor från det gamla Göteborg i allmänhet och från Lindholmens kvarter i synnerhet. Det knarrar härligt i trägolvet och känslan av gammalt och genuint är påtaglig. Huset är ett av de hundratal K-märkta som finns i Göteborg. Det är högt i tak och lokalerna andas kultur och göteborgsk historia.

Succéföreställning

Nu är det är tisdag kväll och dimman ligger tät över Lindholmen. I afton är det dags för ännu en succéföreställning av revyn i Aftonstjärnans tid. Den har spelats sedan i september i fjol och håller på till och med mars 2002. Förutom Kent Andersson medverkar artister som Mirja Burlin, Lasse Brandeby, Maria Hörnelius och Erik Ståhlberg.

56F4.jpg
Det är en glad och sprallig Kent Andersson som sitter där i köket och berättar historier. Han är intensiv i sitt berättande och gestikulerar med armarna med ett ständigt leende på läpparna. Det är lätt att tycka om denna charmiga urgöteborgare.

170 räcker

– 170 föreställningar med en och samma revy får räcka, säger han och ler. Annars blir det för mycket, både för mig och de andra på teatern, fortsätter Kent Andersson.

Publiken som besöker Aftonstjärnan kommer från större delen av Västsverige, men även långväga gäster kommer hit.

– Det är blandat i åldrarna, med lite övervikt åt de äldre. Men det är vanligt folk som kommer,
de som inte går på teater i vanliga fall, menar Kent Andersson.

Tjöt i köket

In i köket kommer Lasse Brandeby och tjötet är i full gång. Det skrattas och skämtas och man förstår att de trivs ihop. Dom verkar vara på ett bra humör inför kvällens stundande revy. En Sverigeturné skall det bli, med start den 14 mars i Kristianstad.

– Ja nu bär det iväg. Det skall bli otroligt roligt och vi kommer till och med att spela långt upp i Lappland någonstans. Det blir grejer det, ler Kent Andersson stort.
7C9C.jpg
Man hör utanför att folket börjat att droppa in på teatern och dess kafé, där man kan avnjuta ett glas vin eller en kopp kaffe med tilltugg. Att Aftonstjärnan betyder mycket för Kent Andersson förstår man när man ser och hör hans engagemang i teatern.

För arbetaren

– Den står för en förankring! Göteborg, Hisingen, arbetarklass. Det är något äkta och genuint. Arbetaren, det vanliga folket, göteborgaren helt enkelt i all sin enkelhet, menar Kent Andersson.

Det har blivit dags för Kent och de andra att svida om till föreställningen. Ännu en gång är det dags att gå upp på scenen i den fullsatta salongen.

Om man är intresserad av att besöka en revy på Aftonstjärnan, bör man vara ute i god tid. Eller som Kent Andersson sa; ”vill du ha biljetter till föreställningen? Beställ då minst ett halvår i förväg.” Man kan förstå varför, efter att ha bevittnat en helt underbar göteborgsk revy på Aftonstjärnan.

Text: Foto: Suzana Dimevska
Kommunikation och media, Studium Centrum (fd Vasa Kunskapscentrum)

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.