Det blåser mer än vanligt denna gråmulna förmiddag när jag går på Älvsnabben vid Lilla Bommen.
– Det är lite jobbigt när det regnar, annars stör vädret mig inte säger Johannes, däcksman här på båten.
5464.jpg
Han har ingen speciell ”däcksmansutbildning” utan har fått lära sig allteftersom.
– Men om båten skulle gå utanför Älvsborgsbron skulle jag vara tvungen att ha matrosutbildning.

Jobbar med människor

Förutom att sälja biljetter och ropa ut hållplatser så öppnar han grindarna i fören och kollar motorerna, han gör i princip det mesta som inte kaptenen gör. Johannes trivs med att arbeta med människor men erkänner att det kan bli lite enformigt ibland.
– Jag har inte jobbat här på sommaren ännu men det kommer nog att bli väldigt trevligt, när dörrarna står öppna hela tiden och folk är på bra humör.

Efter en liten stund får jag även komma upp i förarhytten till befälhavaren, Per. Han har en fantastisk utsikt från sin plats vid ratten, men det gungar betydligt mer här uppe.
– Det blir aldrig speciellt dåligt väder här inne i hamnen, vi har aldrig blivit förhindrade att lämna kajen.

15D2.jpgPer har varit båtintresserad sedan han var liten och har jobbat med båtar i nästan 30 år, dock inte på Älvsnabben hela tiden. Han har aldrig varit med om någon incident med Älvsnabben.
– Det är säkra och bra båtar, de här.

Havsentusiast åker Älvsnabben

När jag kommer ner igen träffar jag en dam som åker med Älvsnabben varje dag, mycket för att hon tycker så mycket om havet. När jag frågar vad hon tycker om personalen svarar hon:
– Inget speciellt faktiskt, men eftersom jag inte lägger märke till dem så sköter de nog sina jobb bra.

Och det stämmer nog. Jag slår mig ner på ett av de ganska trånga, röda sätena och tittar ut över havet. Måsarna guppar stillsamt i vattnet bredvid båten och Göteborg är, här från havet sett, riktigt vackert.

Text: Foto: Jonas Svanberg
Munkebäcksgymnasiet

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.