Vad har du för drömjobb? Läkare, advokat, polis och filmstjärna är några av de fräckaste och mest lyxiga jobb man kan ha enligt många. Men hur är det egentligen att jobba som biljettkontrollant på spårvagnar och bussar här i Göteborg?

– Vi är både älskade och hatade.

Milovan Cavic jobbar som biljettkontrollant på Västtrafik och har gjort det sen 1981. Klockan är inte mer än elva på morgonen när jag träffar honom och hans kollega Glenn Lundberg inne på Nils Ericsson Terminalen. Glenn har också jobbat som biljettkontrollant länge, men inte fullt så länge som Milovan.

– Jag har jobbat sen 1986, säger Glenn. Det bästa med vårt arbete är kontakten med alla trevliga människor. Ibland händer det ju att det blir otrevligt och i få fall förekommer även bråk mellan kontrollanter och tjuvåkare.

Men oftast accepterar personen ifråga att han eller hon har gjort fel och tar emot en tilläggsavgift eller böter som man också kan kalla det, berättar Milovan. Tilläggsavgiften ligger på 600 kronor. Men om du har terminskort och har råkat glömma det hemma när det blir en kontroll så får du en vecka på dig att visa upp kortet och då får du bara betala 40 kronor i expeditionsavgift.

– Det är inga särskilda sorters människor som tjuvåker mer än andra. Det är både gamla och unga. Vissa vet inte om att vi även har civila biljettkontrollanter, men det har vi, säger Milovan.

Fast både Milovan och Glenn är överens om att deras klädsel underlättar deras jobb. De är båda kläda i sina blå och gröna jackor och byxor.

Milovan berättar om en rolig händelse som inträffade för några år sedan, då var det en kontrollant som tog fast en kvinna som tjuvåkte. Senare visade det sig att kvinnan ifråga var fru till en högt uppsatt chef på Västtrafik. En annan gång åkte en känd politiker fast.

– Hur mycket vi arbetar är väldigt olika. De gör upp månadsscheman om vilka spårvagnar och bussar man skall göra kontroller på men man behöver inte hålla sig exakt efter det schemat, säger Milovan.

Om någon känner att de vill jobba som kontrollant så skall man nog vara 20 år i alla fall, säger båda. Men det är ett kul jobb faktiskt. Härligt att träffa människor tycker Glenn och Milovan håller med.

Text och foto:
Munkebäcksgymnasiet

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.