Precis som andra kommunikationsplatser är Centralstationen i Göteborg ett ställe där människor från olika platser i Sverige och resten av världen möts med samma syfte, att resa. Här finns det möjlighet att ta tåg till Stockholm, Kungsbacka, Borås och massor av andra platser. Men det finns även möjligheter att besöka ett kasino, köpa en bukett blommor i blomsteraffären, lyssna på musik på Bengans eller äta middag och dricka kaffe.

Stökigt men charmigt

Från rusningstrafiken tidigt på en onsdagsmorgon till en kanske inte tystare men folktommare lördagsnatt är Centralen ett ställe där göteborgsstämningen börjar för många. Personligen tycker jag att det ibland kan vara stökigt och trångt men trots detta finns charmen alltid där tillsammans med alla resenärer.

Centralstationen byggdes för 144 år sedan, det vill säga 1858. Genom åren har Centralen genomgått ett antal renoveringar och den näst senaste gjordes 1993. Det var även året då X2000 presenterades som det snabbaste tåget i Sverige.

Nytt hotellbygge

I dag byggs det ett hotell mellan Centralen och Nils Ericssons-terminalen. Bygget började på hösten år 2001 och skall vara färdigt år 2003. Ett bygge precis i tiden – stort, enormt praktiskt och nära. Visst medför detta ett oerhört buller, visst ser det inte heller så fint ut just nu men personligen är jag väldigt förväntansfull på att få se vad tre års arbete resulterar i. Kanske kommer det här hotellet, precis som Centralen, att stå kvar efter 144 år och längre ändå, och bli lika älskat.

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.