”I pralinaffärerna i Belgien jobbar bara äldre damer som sover med papiljotter och alla har vita handskar på sig och tar i pralinerna så försiktigt som vore de små dyrgripar”. Citat av Karin Dahlgren

Men när man kommer in på Belgian House of Chocolates på Prinsgatan stämmer bara de vita handskarna. Det doftar choklad ända ut på gatan och inne i den grönmurriga, svagt upplysta butiken leder Maggie Trifu kunderna genom sortimentet. Det är som en scen ur filmen Chocolate. Pralinerna ligger sida vid sida, fyllda med Grand Marnier, ganache och skogsbärsmousse. För diabetiker finns även williamspäron och mocka.

5482.jpg

– Jag äter själv massvis! Både frukost och lunch kan ibland bestå av choklad, kvittrar Maggie, för att inte tala om krokantägg, de görs ju bara
nu till påsk!

Ett myller av kunder framför disken. Håkan Brorsson är stamkund och kommer hit för kvaliteten. Idag köper han praliner till sin fru, och några till sig själv så klart.

– Jag är svag för fyllig, vit choklad med nötter och så får det gärna vara kaffesmak. Det är en fruktansvärd skillnad mot en fantasilös Aladdinask.
Maggie har under sina sju år i butiken kunnat följa många kunders chokladutveckling. De som började med ljus choklad har så sakteliga gått över till mörk, i extremfall även till choklad med 99,5 procents kakaomassa.

2772.jpg
– Det är den mörka, rena chokladen som är den nyttigaste i motsats till den vita som bara består av kakaosmör. Jag har ingen personlig favorit men vid
PMS vill jag ha vit choklad med smak av kola. Annars tar jag gärna något
mörkt till kaffet.

Vem köper vad?

Maggie blir full i skratt.

– Det har med ålder, kön och klasskillnader att göra. Typen med handsydda skor och kaschmirrock köper ofta mörka tryfflar med smak av sabayonne. Sen kanske vi har Eva som är 40 år, förskollärare och kommer från Marabou-kulturen. När Eva blir 43 går hon successivt över till mer sofistikerad mörk choklad.

Barnen kallar Maggie Chokladtanten på Prinsgatan. Ibland kommer de in och spenderar hela veckopengen. Och eftersom Maggie vet att 20 kronor inte räcker så långt så har hon infört barnpriser. Tilltufsad choklad läggs åt sidan för barnens skull och delas ut gratis.

Hur hamnar chokladen i butiken?

– Den transporteras hit från Belgien. Så stannar lastbilen utanför dörren.

Vid dåligt väder krävs det hjälp, släktingar och vänner bär snabbt in chokladen i butiken. Det har hänt att förbipasserande fått rycka in. Innan den packas upp måste den vila i två dagar för att anpassas till
temperaturen.

Choklad är ganska nyttigt och har en antidepressiv verkan. Hos vissa blir konsumtionen ett beroende. Och när kunden inte längre vet sitt eget bästa rycker Maggie in. En man som till slut åt ett halvt kilo choklad var tredje dag fick alltså fingervisningen att han började gå upp i vikt. Under årens lopp har hon fått en mycket bra kundkontakt. Hon ger sig tid att lära känna alla, men tar inte de ”rabiata delarna”.

– Är man inte på gott humör så skall man inte ens komma in här, jag vill komma hem och vara en glad person.

Efter påsken kommer lugnet, men innan dess lär många kaniner och praliner bli sålda.

Text: och Veronika Yngve
Foto: Eva Quirbach
Kommunikation och media, Studium Centrum (fd Vasa Kunskapscentrum)

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.