För oss som gillar Göteborgs Film Festival blir det alltid lite tomt när den är slut, men Cinemateket är en tröst. De visar intressant och annorlunda film fem gånger i veckan.

Film är som sagt bäst på bio, kanske ännu bättre i en gammal klassisk salong som den på Draken. Vackert och högt i tak, en rejält stor filmduk, sköna röda fåtöljer och mycket plats för benen. Denna biograf, som på femtiotalet var en pampig premiärbiograf, är idag en av de få singelbiograferna som finns kvar i Göteborg.

Om några år är kanske Draken också den enda. Eftersom singelbiografer inte är lika lönsamma som biopalats och filmstäder är de snart helt utdöda i de svenska storstäderna. Draken räddades i sista stund av entusiaster som helt enkelt fick köpa stolarna och andra delar av biografen. Om du tittar på ryggen till den fåtölj du sitter i, finns där en liten plakett med namnet på dess ägare.

Hem för Göteborgs Film Festival

Numera är Draken hem för Göteborg Filmfestival och Cinemateket. På Cinemateket visas oftast inte ny film, utan klassiker från SFs filmarkiv och andra sevärd filmer som normalt kanske inte visas på bio. Förutom på Draken visar Cinemateket även film på Bio Capitol.

Har man väl köpt sitt medlemskort, bara 80 kronor och gäller ett år, är det bara att börja planera vårens biobesök. Och eftersom biljetterna kostar 35 kronor har man nästan råd att se så många man bara orkar.
3FC0.jpg
Nytt program i planschformat, som är helt okej att hänga på väggen, kommer varje halvår och kan hämtas i biografernas foajéer. Varje säsong koncentreras Cinamateket kring några få regissörer och teman. Nu i vår har man bland annat valt att visa ett antal rockdokumentärer, mestadels från 60- och 70-talet, med bland andra Rolling Stones, Beatles, och Ebba Grön. Filmernas film, Citizen Kane, och Orson Welles andra filmer kan man också passa på att se under våren.

Gillar man bröderna Coen skall man skynda sig att bli medlem så man inte missar deras kanske bästa film, The Big Lebowski och för dig som gillar fransk film kan Francois Truffauts samlade verk kanske locka. Om du däremot är Woody Allen-fan hade du varit lyckligare i Stockholm, där Cinemateket just nu visar alla hans filmer, vilket inte vill säga lite.

Text och foto: Camilla Nordeng
Kommunikation och media, Studium Centrum (fd Vasa Kunskapscentrum)

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.